Betlehemské svetlo tento rok prinesie Victoria

  Zaujímavosti
4064
Foto: ORF.at

Dieťa svetla roku 2019 pochádza z mesta Enns (okres Linz-vidiek, Rakúsko), je členkou mládežníckeho klubu Červeného kríža a volá sa Victoria Kampenhuber. Červený kríž v Hornom Rakúsku bol ako jeden z prvých šíriteľov Svetla tento rok pozvaný, aby nominoval Dieťa svetla.

Voľba padla na školáčku z Ennsu, pretože je obzvlášť nápomocná a veľmi aktívna v mládežníckom Červenom kríži. Betlehemské svetlo ako vianočná tradícia televízie ORF Horné Rakúsko pripomína vianočný odkaz mieru už 33 rokov.

Victoria: „Pomáhať ma baví“

„Je pre mňa veľkým potešením pomáhať iným ľuďom a byť tu pre nich, pretože pomoc je zábava,“ vysvetľuje jedenásťročná Victoria Kampenhuber svoju činnosť v Červenom kríži. Každotýždenné stretnutia v Ennse sú pre ňu skutočným vyvrcholením týždňa a šírenie Betlehemského svetla počas Vianoc je pre túto školáčku každoročne veľkým potešením: „Je také pekné vidieť, ako sa tento plamienok dotýka ľudí. Dúfam, že vďaka Svetlu bude taktiež mier odovzdávaný z ruky do ruky.“

Tento rok prinesie Betlehemské svetlo jedenásťročná Victoria Kampenhuber z rakúskeho mesta Enns. Foto: ORF.at

„Victoria vyjadruje to, čo robí Červený kríž“

Barbara Lauer z mládežníckeho Červeného kríža v Ennse je obzvlášť hrdá na to, že tohtoročné Dieťa svetla pochádza z jej skupiny: „Victoria je veľmi ochotné dievča. Ona vyjadruje presne to, čo robí mládežnícky Červený kríž: rýchla pomoc tam, kde je to potrebné, pričom v centre záujmu je ľudský život.“ Hornorakúsky Červený kríž bol zapojený do Betlehemského svetla už počas prvého ročníka v roku 1986.

Victoria je vzorom, čo sa týka lásky k blížnym

Tohtoročné Dieťa svetla Victoria Kampenhuber chodí do 2. triedy osemročného gymnázia v Ennse. Ako snaživá študentka, ktorej obľúbenými predmetmi sú matematika a fyzika, sa tiež ako zástupkyňa triedy stará predovšetkým o spolužiakov, ktorí potrebujú podporu. Je považovaná za vzor, čo sa týka pomoci druhým. Jej rodičia Rebecca a Markus Kampenhuber nemohli spočiatku uveriť, že ich dcéra bola nominovaná ako Dieťa svetla, boli z toho skutočne dojatí: „Túto vianočnú tradíciu pozná už od útleho veku, pretože sme Betlehemské svetlo mali doma každý rok. Naša Victoria je také úprimné a šikovné dievča, sme nadšení a šťastní. Je to veľká česť!“ hovorí mama Rebecca Kampenhuber.

Prvý let smeruje do Betlehema

Victoria trávi svoj voľný čas okrem činnosti v Červenom kríži najradšej tancom, hraním na gitare a so svojím kocúrom, ale aj so sliepkami vo svojej stajni. Čím sa chce stať, ešte presne nevie, v Červenom kríži chce Victoria v každom prípade zostať.

Cez víkend nastúpi jedenásťročná Victoria po prvý raz do lietadla, aby v utorok 26. novembra odpálila Betlehemské svetlo v Bazilike narodenia za prítomnosti 160 pútnikov z Horného Rakúska. Svetlo bude na Štedrý deň svietiť v celej Európe, v USA a tiež v niektorých krajinách Južnej Ameriky.

Betlehemské svetlo pri „Adventnej oslave 100 000 svetiel“

V sobotu 30. novembra 2019 sa Victoria predstaví vo veľkom televíznom vystúpení pred miliónmi divákov – na rakúskom kanáli ORF 2 v programe Eurovízie s názvom „Adventná oslava 100 000 svetiel“ s Florianom Silbereisenom o 20:15.

Zdroj: ooe.orf.at
Foto: ORF

Predseda Programovej rady Slovenského skautingu.
ZDIEĽAŤ