Uzlová abeceda – Kovbojská slučka

  Uzlová abeceda
3359

Uzlovanie neodmysliteľne patrí k skautskej zručnosti. Správne použitie a viazanie uzlov nám vie pomôcť v každodennom živote či aktivitách v prírode. Priblížme si ich v rámci nášho nového seriálu o uzloch od A po Z!

Je otázne, či kovboji na divokom západe túto slučku naozaj využívali, napriek tomu je vhodná k viazaniu lana o tyč alebo viazacie kruhy, najmä ak potrebujeme lano uvoľniť z väčšej vzdialenosti alebo rýchlo. Zaťaženie nesie pevná časť lana a vďaka poistke na voľnom konci sa ľahko rozväzuje.

Slučka sa využíva k priviazaniu malého plavidla alebo zvieraťa. Treba mať na pamäti, že sa môže uvoľniť nechcene, prípadne ju môže uvoľniť aj zviera.

Druhý ekvivalent názvu tohto uzlu sa označuje ako požiarnický uzol. Tým, že sa dá ľahko rozviazať na diaľku, požiarnik môže týmto uzlom lano uviazať, oba konce zhodí dole a následne po tom správnom zlaní. Keď zatiahne za druhý, lano mu spadne do náruče. Nespoľahlivosť a nebezpečnosť spočíva v tom, že konce sa dajú veľmi rýchlo zameniť, preto sa nepokladá za primárne vhodný k spúšťaniu osôb.