Uzlová abeceda – Dračia slučka

  Uzlová abeceda
4184

Uzlovanie neodmysliteľne patrí k skautskej zručnosti. Správne použitie a viazanie uzlov nám vie pomôcť v každodennom živote či aktivitách v prírode. Priblížme si ich v rámci nášho nového seriálu o uzloch od A po Z!

Kedysi bol nenahraditeľný v horolezectve či záchranárstve, no postupom času sa ukázalo, že na klzkom lane sa ľahko uvoľní, s veľkou pravdepodobnosťou sa uviaže zle a striedavým napínaním a povoľovaním lana sa ľahko rozviaže.

Táto slučka však patrí k najčastejšie používaným uzlom, hlavne na uviazanie pevnej slučky na konci lana. Uzol je pomerne spoľahlivý, pevný a stabilný, i keď sa voľne uviazaná dračia slučka vie zmeniť v klzký uzol – pre zvýšenie bezpečnosti ju preto zakončujeme zarážkovým uzlom.

V súčasnosti existuje vyše sto druhov dračích slučiek. Dá sa uviazať niekoľkými spôsobmi a používa sa vo veľa situáciách – dočasné oká, zaistenie lana k bezpečnostnému pásu či kruhu alebo ako držadlo na konci lana. Traduje sa s ňou nenáročný a rýchlo zapamätateľný postup – „Drak vylezie z jazera, obíde vežu a vlezie späť do jazera“.