Oslavy sv. Juraja vo Viedni

  Skauting
2830

Vedenie Dospelých skautov a skautiek (DSaS) slovenského skautingu dostalo pozvánku na tradičné oslavy sv. Juraja, patróna skautov, do Viedne. Oslavy každoročne organizuje rakúska skautská Gilda, rakúski oldskauti. Pretože naši dospelí, teda oldskauti, sú tak ako rakúski bratia, členmi medzinárodnej skautskej organizácie pre dospelých skautov ISGF, pozvanie sme prijali. Chceli sme spoznať našich bratov osobne, ale aj čo to sa podučiť z ich činnosti.

Tak sa teda v piatok 9.5. 2014 vydala delegácia v zložení sestra Janečková, bratia Loebl, Nagy a Janečka do Viedne. Ešte predtým, než sme prekročili hranice, bola schôdzka vedenia DSaS vo Vajnoroch. Tu nás veľmi milo privítali manželia Krivosudskí zo sestrou Slivkovou, z vedenia Slovenskej Gildy. Po prerokovaní vecí, ktoré boli dôležité pre činnosť DSaS, sa k nám pripojila sestra Slivková a vyrazili sme do Viedne.

Našim cieľom bolo aj skautské múzeum, kde sme mali dohovorené stretnutie s vedením.

Žiaľ, tento bod programu sa nám nepodarilo naplniť. Zlyhala technika. Pokazilo sa chladenie auta, tak sme boli nútení zastať. Nakoniec sme po dlhšom čase pokračovali, ale pre krátkosť času sme múzeum museli vynechať.

Šťastne sme však dorazili do Kahlenbergerdorfu, kde bola oslava. Organizátori, brat Hans Slanec z vedenia Stredoeurópskej ISGF a brat Leo Ge zo skautského múzea, nás už čakali. Nasledovala sk. sv. omša v kostolíku sv. Juraja, celebrovaná katolíckym a evanjelickým kňazom, za účasti viedenských, maďarských a slovenských oldskautov. Po omši sme sa všetci stretli ma miestnej fare, kde bolo pohostenie z toho, čo každý doniesol. My sme prispeli koláčmi a vínom. Po konzumácii rôznych špecialít, nasledovala debata a príhovory. Spiatočná cesta bola spoločná s bratom Tvarožekom, riaditeľom ústavu Gaudeámus. V Bratislave sme sa s ním rozlúčili a pokračovali do Vajnor, kde zostala sestra Slivková. Domov sme došli síce až po polnoci, ale v poriadku.

Stretnutie s rakúskymi a maďarskými oldskautmi bolo veľmi prínosné. Poznali sme veľa nových bratov a sestry, ktorí majú tie isté záujmy ako naši oldskauti. Tie isté problémy, aj radosti. Je to príklad bratskej spolupráce, bratského stretávania. Bratia a sestry z Viedne – ďakujeme.

 V.H.S. dňa 15.5.2014   Vlado Janečka DSaS

Články publikované pod autorstvom časopisu Médium sú texty určené pre cieľovú skupinu v roverskom veku, texty zo starších čísel časopisu, alebo texty bez uvedenia autorstva.
ZDIEĽAŤ