Radcovské fórum 2012

  Skauting
1655

Cesta a prvý deň

Hneď ako sa nás radkyňa spýtala, či by sme nechceli ísť na RF-ko, začali sme sa všetci, čo sme šli z nášho zboru, tešiť ako malé deti na Vianoce. Zisťovali sme si koho tam stretneme a ako sa tam dostaneme. Čas prešiel ako voda a už sme sedeli vo Vrútkach na vlakovej stanici, čakajúc na vlak do Žiliny. V Žiline sme prestúpili na autobus, ktorý bol celý-celučičký plný skautov. Postretali sme pár kamarátov z jamboree a zoznámili sa so super ľuďmi, ktorých sme doteraz nepoznali. V buse sme stáli v kolóne, a tak sme sa ako praví skauti zabavili spievaním (peel banana peel-peel banana…, Okresný stavebný podnik Spišská Nová Ves…) Keď sme sa konečne dostali na zastávku, kde sme mali vystupovať, čakala nás kratšia prechádzka k chatkám. Tu nás rozdelili do chatiek a nechali ubytovať sa. Program sa začal reláciou Pod lampou, ktorú moderoval Richťo a hosťom bol skaut Kolohnáth. Hneď po skončení nás požiadali, aby sme zostali pri obrazovkách kvôli urgentnej správe o krádeži záhadnej šperkovnice zlej Kirke. V šperkovnici bolo ukryté všetko zlo sveta a to sa náhle začalo šíriť. Za úlohu sme dostali bežať do chatky, nájsť papierik s označením nášho povolania a vytvoriť skupiny tak, že v každej bude iba jeden človek s jedným povolaním. Skupiny sa volali: Víťazi, Tí druhí, Večne druhí, Bolo nás 10, Ilumináti, Švábi, Tucet, Korytnačky, Tí najlepší a Urob si sám. O pol dvanástej bola večierka a šlo sa haji-haji (teda, ako pre koho.

Program sa začal reláciou „Pod lampou“, ktorú moderoval Richťo a hosťom bol skaut Kolohnáth.

Prečítajte si tiež:
Radcovské fórum 2012 opäť nesklamalo! (fotogaléria)
RF2012 účastníkom: “Aj my ďakujeme!”

Druhý deň

Budíček bol ráno o siedmej, i keď sa nie všetkým vstávalo práve najľahšie. Nejako sme sa dostali na rozcvičku s Kukom a Zvončom. Po raňajkách sme mali prvú prednášku, ktorá v mojom prípade (bolo nás desať) bola s Punťom o tom, kto vlastne radca je.
Poobede sme mali druhú etapovku s názvom ZÓNY. V hre boli tri zóny. Nato aby sme prešli prvou, mali sme nazbierať päť papierikov v čase jedného písknutia. V druhej zóne sme mohli stúpať len po papieroch, na dvojicu sme dostali tri A4-ky. V tretej zóne sme museli prejsť po chodníku s rôznymi prekážkami. Celá družina sme sa počkali za mostíkom, kde nám pridelili CD-čko, s ktorým sme potom utekali k chatke „A“ – Centrála záchrany sveta. Tu nám vydali šifru, ktorú sme mali rozlúštiť pomocou jednotlivých častí šifry, s prekladom rozmiestneným všade po areáli. Počas celej etapovky sme ako dvojica na sebe museli mať „skafander“ z igelitu.

Byť čo najrýchlejším bolo veľmi dôležité. Prežiť totiž nemohli všetci. Odhadovali sa 3% straty 😉

Pre nás nasledovala druhá prednáška, tentoraz s Veve. Hovorila nám o typoch ľudí a ich predpokladoch na to, aby sa stali radcami. Podľa toho akú dobošku sme si chytili na desiatu, na takú mini prednášku sme išli. Team building, Vedenie vĺčat a Kukove a Zvončove hry. A mohli sme sa začať hrať… Pripravili ich pre nás a nám zostávalo už len pridať sa, smiať sa a hlavne zabaviť sa.

Kukove a Zvončove hry – namotávanie.

Nikdy neúnavné Kukove a Zvončove hry.

Večer si nás znova zavolali do jedálne a ukázali nám nový dôkazový materiál, ktorý potvrdzoval šifru z doobedia o tom, kde by sa mohli nachádzať niektoré šuplíky zo šperkovnice. Po skupinách sme sa vydali na „Peloponézsky polostrov“. Každá skupina dostala vlastný maják, z ktorého bolo treba vytopiť informácie – mali nám pomôcť nájsť spomínané šuplíky. Tekutinu, ktorou sme vytápali majáky, sme získavali na troch rôznych stanovištiach. Tie sa nepravidelne otvárali a zatvárali. Keď sme získali indíciu, ostávalo ju už len vylúštiť a bežať na miesto, ktoré z nej vyplývalo – za most. Tu boli ukryté tri šuplíky. Keď všetky skupiny vylúštili hádanku, stretli sme sa v jedálni a zavolali zlú Kirke. Prinútili sme ju vrátiť šperky do šperkovnice a zatvorili ich do šuplíkov. Týmto sa večerný program skončil a šup do chatiek. Niektorí na vlastné, iní na cudzie.

A takto sme sa mali dobre.

Deň tretí

Ráno sme si fajne zatancovali na rozcvičke. Po raňajkách nás čakala ďalšia prednáška, tentoraz u Zvonča a Kuka, o netradičných družinovkách. Nasledovala etapovka CHAOS. Začala sa tým, že sme si každý chytili na desiatu dobošku, na ktorej bolo napísané niečo ako: „Robíš na všetkých grimasy.“ „Si modelka a stále sa upravuješ.“ „Všetkým hovoríš, akí by boli skvelý pár a dávaš ich dokopy.“ Aby sme sa mohli vyliečiť zo svojich chorôb, potrebovali sme protilátku, ktorú nám mali odovzdať po splnení úloh pri stolíku, pri chatke „A“. Dostali sme osemnásť otázok. V chatkovom areáli bolo rozmiestnených šesť staffákov, ktorí nám mohli na otázku odpovedať „áno“ alebo „nie“. Pri kladnej odpovedi sme museli splniť úlohu, ktorú nám zadali a mohli sme pokračovať na ďalšie stanovište. Keď sme prešli všetky stanovištia, dostali sme sa k stolíku pri chatke „A“, kde sme im odovzdali papier s podpismi a oni nám dali protilátku, ktorú sme museli zjesť. Ak sme nestihli prejsť všetky stanovištia včas a chceli sme dostať protilátku, museli sme prejsť danú trasu „v hadíkovi“ a po kolenačky toľko ráz, koľko sme nestihli stanovíšť. Poobede sme mali poslednú prednášku Richťa o tvorbe plánu na rok. Voľné hry, Workshopy: bubliny, výroba turbanov, ceruzky, fotenie, masky na tvár, výroba podpaľačov a znovu voľné hry. Podvečer pre niekoho Svätá omša, pre iných pospevovanie v chatke „C“. Následne sme mali vybrať najlepšieho, najšikovnejšieho a najzdatnejšieho člena tímu, aby nám poskytol informácie od riaditeľa záchrany sveta. Na naše prekvapenie ich odviezli preč. Aby sme ich našli, museli sme prebehnúť chodníkom plným nástrah. Niektorí si zabehli o trochu dlhšie, ale nik sa našťastie nestratil nadobro. Keď sme konečne našli svojich chýbajúcich členov, mohli sme sa vrátiť späť k chatkám, kde mali prví piati možnosť nájsť šuplík zo šperkovnice. Počkali sme na tých, ktorým to trvalo trochu dlhšie vďaka menšiemu predĺženiu cesty. Presunuli sme sa za chatky, kde si už zlá čarodejnica Kirke zotročila zopár ľudí. Kuko prišiel na spôsob, ako prelomiť kúzlo. Odkliali sme celý svet od zla, ktoré ho postihlo a šperkovnicu sme spálili, aby sa už nikdy podobné nešťastie nestalo. Začala sa zábava až do skorého rána, s najväčším darčekom pre všetkých – kofolou zadarmo.

Teambuilding s Veve.

Bolo to tesné. Nebyť maximálneho nasadenia a plánovaných strát, tak sa to zrejme nikdy nepodarí. Ďakujeme radcovia, Kirke bola porazená, ľudstvo Vám je vďačné.

Prečítajte si tiež o Radcovskom fóre 2011:
Radcovské fórum 2011 bolo vynikajúce
Radcovské fórum 2011 vo fotografiách

Posledný deň a cesta domov

Celý zvyšok RF-ka bol zasvätený baleniu a lúčeniu sa. Ešte predtým než sme odišli, vyhlásili víťazov etavovej hry a rozdali nám diplomy, „buttony“ a, v neposlednom rade, ospravedlnenky do školy na piatok. Urobili sme si skupinové fotky a postupne sa naložili do autobusov, ktoré nás odviezli do Žiliny. Na vlakovej stanici sme si ešte fajne po skautsky zaspievali a zahrali sa gordický uzol. Sme si isté, že keď nastal čas lúčenia, nikomu sa nechcelo.

Máme za sebou akciu roka. Radcovské fórum sa určite za posledných osem rokov stalo tou najobľúbenejšou akciou pre radcov akú sme tu kedy mali. Pozrite si zostrih Vašich zážitkov krátko pred odchodom domov. Autor: skaut.sk

Radcovské fórum 2012!

Veríme, že to bola pre každého, rovnako ako pre nás, asi najlepšia akcia, na akej kedy bol, okrem jamborree. Je mi brutálne ľúto, že sa na nej nedá zúčastniť viackrát. Je to stopercentne super akcia, na ktorú sa oplatí ísť, a preto vám ju všetkým odporúčame.

Nina Gáťová, Rita Dorothy O’Brien, Alžbeta Majtanová – 37. zbor Fatran, Martin