Ideš prvýkrát na tábor?

  Skauting
3426

Nováčik to na svojom prvom tábore určite nemá jednoduché. Stačí, keď si spomeniete na svoj prvý tábor, ktorý ste prežili. Všetko bolo také nové, iné ako bežne a hlavne – čudné. O strašidelnosti ani radšej hovoriť nebudem.

Každý nováčik by sa preto mal pripraviť na niekoľko nasledujúcich vecí.

Suché veci sú na nezaplatenie

Poriadok v stane je samozrejmosťou. Vďaka nemu budeš mať prehľad o tom, čo všetko máš, čo je ešte použiteľné a ktoré ponožky už neradno vyťahovať. Navyše máš istotu, že sa do tvojho obľúbeného trička nenasťahuje partička hmyzu. Keďže sa stanuje vonku, všetky tvoje veci podliehajú vlhkosti. Snaž sa nemať ich hodené len tak pod posteľou, ale poriadne odizolované. Použiť môžeš napríklad igelitové vrecia, do ktorých si veci vložíš a ochrániš ich tak proti vode. Treba však dávať pozor, aby si do vreca nedal vlhké veci. Tie by ti potom stuchli a začali plesnieť. Snaž sa využiť každý jeden slnečný deň na vysušenie mokrých vecí.

Všetko hlás

Aj malý škrabanček hrdzavou pílkou môže spôsobiť už o pár dní poriadne nepríjemnosti. Treba byť v prvom rade veľmi opatrný pri práci so všetkými nástrojmi, ktoré vezmeš do rúk a najmä s tými, s ktorými si ešte nepracoval. Ak by sa ti niečo pritrafilo, určite sa nezabudni ísť ukázať vášmu táborovému zdravotníkovi. Jeho trénované oko vyhodnotí situáciu a bude ti tak môcť poskytnúť potrebné ošetrenie. Obzvlášť nezabúdaj na návštevu zdravotníckeho stanu ak ťa niečo uštipne alebo máš kliešťa. Toho si radšej nechaj vybrať niekomu s praxou .

Radšej niečo ako nič

Ak táborová kuchyňa nedisponuje práve majstrom šéfkuchárom, môže sa celkom ľahko stať, že stravník zvyknutý na domácu stravu si tak skoro nepochutí. Všeobecne sa neodporúča jedlom zásobovať odpadovú jamu či iné pochybné skrýše. Jesť treba a zásoby sladkostí nedokážu pokryť potrebnú, teplú stravu. Radšej zaťať zuby, veď predsa až také hrozné to nemôže byť, keď to jedia všetci naokolo.

Počúvaj starších

Skúsený radca či vodca má za sebou už mnoho táborov a tak vie odhadnúť, čo je ešte vhodné a čo je už nebezpečné, čo sa má a čo už ani nie. Ako skúsený harcovník má vychytaných veľa múch a je tak studnicou táborových trikov pre každého nováčika. Ak niečo nevieš, spýtaj sa ho. Rád ti poradí a čo-to ťa naučí. Veď nie je predsa hlúpy ten, čo sa pýta, ale ten, čo sa nedozvie.

Nekaz zábavu

Táborový program dokáže neraz strhnúť svojím dejom celý oddiel, ktorý doslova žije neobyčajnými situáciami, do ktorých sa vďaka nemu dostáva či netradičnými postavami, ktoré príbeh sprevádzajú a odhaľujú nové a nové tajomstvá. Často sa však nájde takzvaný sabotér, ktorý sa snaží svojimi, naoko vtipnými, poznámkami prerušiť dlho vytváranú atmosféru. Ak náhodou pocítiš potrebu stať sa čiernou ovcou napínavých chvíľ, tak vedz, že lepšie urobíš, ak sa na danom programe radšej nezúčastníš a pôjdeš napríklad napíliť drevo. Ak ťa niečo nebaví, to ešte nie je dôvod kaziť program ostatným.

Ešte pred táborom

Téme, ako sa správne zbaliť na tábor, hlavne čo si so sebou vziať a ako nebrať zbytočnosti, sme sa venovali v minuloročnom letnom čísle. Skús si ho od starších skautov vo svojej družine požičať, alebo si článok Päť rád začínajúcim táborníkom nájdi na tejto stránke. Čo si však povieme teraz je, že určite by si nemal pri balení zabudnúť na veci, bez ktorých by sa ti pobyt v prírode mohol skomplikovať. Mám na mysli napríklad lieky na alergiu, ktoré by si si určite nemal zabudnúť pribaliť.

Prečítajte si tiež:
Päť rád začínajúcim táborníkom
Päť tipov k táborovým prepadom

Nezabúdaj na diétu

V dnešnej dobe rozmachu nových civilizačných chorôb nie je už celiakia či diabetes ničím výnimočným. Ak sa náhodou zaraďuješ do jednej z týchto či niektorej z ďalších skupín, nezabúdaj, že aj na takom mieste akým je lúka, ukrytá niekde v krásnej slovenskej prírode, je potrebné sa stravovať a dodržiavať režim tak, ako doma. Určite by mal byť informovaný aj tvoj vodca a zdravotník, aby ti mohli v prípade núdze pomôcť a tiež, aby na teba pri príprave jedálnička či programu nezabudli. Radšej nehľadaj svoje limity a neskúšaj, kam až môžeš hranicu posunúť. Tábor si najlepšie užiješ, keď sa budeš cítiť čo najlepšie.

No aj napriek tomu, že sa na prvý pohľad skautský tábor občas vymyká normálu, je to tá najfantastickejšia vec, ktorú ti skauting môže dať. Preto si ho poriadne užívaj a to, čo sa ti prvý rok môže zdať divné, bude už ďalší rok pre teba samozrejmé.

Prajem ti čo najkrajšie chvíle strávené na tvojom, či už prvom alebo šiestom, tábore.