Na Slovensku máme 7 perfektných družín

Skauting
3047

Počas posledného májového víkendu sa už klasicky v Dolnom Kubíne uskutočnilo finále najväčšej medzidružinovej súťaže. Finále už štvrtého ročníka Družiny roka 2012. Tri dni, sedem družín, viac ako tridsať úloh a nekonečné množstvo zážitkov.

Dlhá púť do finále

Dostať sa do kaštieľa na Mokradi, kde sa finále Družiny roka odohráva nie je vôbec jednoduché. Predchádzajú tomu tri online kolá plné tých najrozličnejších úloh, ktoré preveria každú jednu prihlásenú družinu prevažne po vedomostnej stránke. Tento rok sa však kládol dôraz aj na to, ako sú jednotlivé družiny zručné. Medzi úlohami sa skrývalo aj stavanie prístrešku, či tvorba vlastných, čo najoriginálnejších expedičných tričiek. Na internetových kolách v tomto ročníku pracovalo aktívne dvadsaťšesť z celkového počtu tridsaťtri prihlásených družín. Len tej najlepšej sedmičke sa po poslednom kole podarilo získať pozvánku do fascinujúceho finále.

Čajky zo Žiliny postupovali z prvého miesta. Takýto obed si v sobotu navarili.

Postupujúca sedmička

1. Čajky -25. zbor Vodopád Žilina
2. Bieli Vlci -25.Vodopád Žilina
3. Medvede – 14. zbor Prievidza
4. Pumy – 3.zbor Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok
5. Š.K.U.Ľ.K.Y – 66.zbor Eduarda Korponaya Vrbov
6. Pastelky – 77.zbor Lesná zmes Jastrabá
7. PUZZLE – 1. zbor Baden-Powella Bratislava

V teréne už nejde o fazuľky

Zúčastniť sa finále je určite pre každú jednu družinu obrovským zadosťučinením za ich prácu. Rozhodne to však nie je koniec. Skôr začiatok, kde sa môže ukázať v tom najlepšom svetle. Finálové úlohy už tradične preverujú všetky stránky, no hlavne tímového ducha a spoluprácu. Musím povedať, že tento rok sme videli sedem naozaj výborných družín na ktoré sa bolo radosť pozerať a ktoré v každej jednej úlohe dokazovali, že sú tam právom.

Tramtarará! Družinou roka 2012 sa stávajú…

To, na čo sme všetci zvedaví je tu. Úradujúcu najlepšiu družinu z roku 2011, družinu Bobrov z Dolného Kubíne vystriedala poslednú májovú nedeľu družina nová. Z prvej postupovej priečky do finálového kola a celkovým počtom 37 získaných bodov sa novou družinou roka 2012 stali… Tramtarará… Čajky z 25. zboru Vodopád zo Žiliny. Družina, ktorá rovnako ako Bobri vyhrala až na tretí krát, čo sa dostala do finále.


To sú Čajky a spolu to dokázali!

Tento rok sa v Mokradi zišli stará známe tváre. Pumy z Kežmarku, ktoré mali už po druhý krát našliapnuté na víťazstvo, no opäť to stačilo len na druhé miesto. Nemusia však smútiť. Sú dobrou družinou, čo nám zasa všetkým na plnej čiare dokázali.

Pumy z Kežmarku.

Veľkú gratuláciu si zaslúži aj družina Puzzle z 1. zboru z Bratislavy, ktorej sa podarilo prelomiť štatistiky, ktoré ich predurčovali k škriabaniu spodných priečok. Tretie miesto je vynikajúcim umiestnením a môžu byť na seba právom hrdé.

Puzzle z Bratislavy


Puzzle a ich video o tom, prečo by sa práve oni mali stať Družinou roka.

Popredné miesta boli veľmi tesné. Bodové rozostupy len dokazujú vyrovnanosť družín a ich chuť po víťazstve. Družina Škuľky zo 66. zboru z Vrbova strácala len jediný bodík. Štvrté miesto je však krásnym umiestnením s patričným dôvodom na radosť.

Medvede zo 14. zboru z Prievidze už nestačili držať vysoké tempo. Piata priečka pre družinu, ktorá vo sobotu navarila cestoviny na tri spôsoby.

Medvede z Prievidze.

Zaradiť sa medzi sedem najlepších družín je iste krásne. Družina Pastelky zo 77. zboru Lesná zmes z Jastrabej získala počet bodov postačujúci na šieste miesto. Určite sme sa však s nimi nevideli posledný krát.

Bieli vlci zo Žiliny tiež neboli nováčikovia. Tento rok sa im však darilo o niečo menej ako posledne.

Bieli vlci zo Žiliny.

Finálne poradie Družina roka 2012

1. Čajky -25. zbor Vodopád Žilina
2. Pumy – 3.zbor Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok
3. PUZZLE – 1. zbor Baden-Powella Bratislava
4. Š.K.U.Ľ.K.Y – 66.zbor Eduarda Korponaya Vrbov
5. Medvede – 14. zbor Prievidza
6. Pastelky – 77.zbor Lesná zmes Jastrabá
7. Bieli Vlci -25.Vodopád Žilina

Body boli udeľované priebežne po každej jednej etape, vďaka čomu sa nám podarilo získať takého hodnotenie:

P1 – prvá piatková etapa, kde sa družiny snažili získať splnením rôznych úloh všetky potrebné podpisy a pečiatky do ich cestovného pasu.
P2 – druhá, večerná piatková etapa, kde bolo úlohou nájsť všetkých nepriateľských špehov.
S1 – sobotná doobedná etapa, kde družiny získavali potrebné suroviny, aby si mohli uvariť obed
So – sobotný obed v podaní družinového kulinárskeho umenia, ktoré bolo v závere zhodnotené. Hodnotila sa chuť a estetika podávaného jedla.
S2 – sobotné poobedie, ktoré preverilo družiny v presnej muške, rýchlosti, šikovnosti a predovšetkým spolupráci.
V – video v ktorom mala každá družina za jednu minútu odprezentovať, prečo by sa práve ona mala stať Družinou roka 2012
F – finále, kde sa len jednej družine mohlo podariť nájsť vytúžený artefakt.
∑ – súčet bodov

Výborní boli všetci

Býva zvykom, že z akejkoľvek súťaže vzíde len jeden víťaz. V Družine roka to nie je inak. Z pomedzi niekoľkých stoviek družín, ktoré na Slovensku máme sa každoročne zapojí niekoľko desiatok. Len pár z nich sa dostane do finále a len jedna sa stane Družinou roka. Či je družina prvá, druhá, či siedma, alebo sa do finále tesne nedostala, aj tak je stále skvelou partičkou pre ktorú sú odmenou všetky tie perfektné zážitky, ktoré spolu prežije a na ktoré bude spomínať ešte veľmi dlho. Víťazstvo je krásna vec a je úžasné, že každá jedna družina, ktorá sa vie navzájom podržať a vie tímovo spolupracovať je vlastne takým svojím malým víťazom.

Sedem finálových družín.

 

[geo_mashup_map]

Koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku
ZDIEĽAŤ