Ukáž svetu, že si skaut počas tohtoročného Dňa so šatkou!

  Pozvánka, Skauting
1552

Určite ste už počuli to známe: ,,Raz skautom, navždy skautom,” a to aj vtedy, keď práve nie sme oblečení ako skauti. V tento deň však budeme všetci hrdo celý deň nosiť skautskú šatku. Takto si pripomíname nášho patróna svätého Juraja a naše heslo, každý deň dobrý skutok.

Sviatok svätého Juraja, patróna skautov, každoročne pripadá na 24. apríl a my skauti ho často voláme aj Deň so šatkou. Spoločne si tento sviatok pripomenieme už jedenástykrát. Práve v tento deň sa všetci skauti s hrdosťou vydávajú do sveta so skautskou šatkou. Nosia ju v práci, v škole, na krúžkoch, jednoducho všade, kam v tento deň idú. Mnohých skautov uvidíte aj s uzlom na šatke. Čo tento uzol znamená? My skauti ho voláme “dobráčik” a pripomína nám naše skautské heslo: ,,Každý deň jeden dobrý skutok!” 

Výzva pre tento ročník

Tento ročník Dňa so skautskou šatkou sme sa rozhodli trochu ozvláštniť. Okrem fotografií so skautskou šatkou, ktoré nám môžete posielať na komunikacia@skauting.sk, sme si pre vás pripravili Šatkovú výzvu. Táto výzva spočíva v tom, že si nohou vyhodíte svoju skautskú šatku na krk. Pre lepšie vysvetlenie vám ponúkame názornú ukážku:

Naše odporúčanie pre úspešný hod šatkou je, položiť si ju na okraj prstov a nohu mať čo najbližšie k zemi, len mierne pokrčenú.

Výzvu spúšťame už 22. apríla a bude trvať do 24. apríla do polnoci. V tomto termíne nás môžete označovať (@slovensky.skauting) vo vašich instagramových a facebookových príbehoch.

Označte nás vo vašom príbehu na facebooku alebo instagrame

Páči sa vám šatková výzva na tento rok? Nezabudnite ju pridať do príbehu na facebook, alebo instagram a označiť @slovensky.skauting. Ak sa vám vyhadzovanie šatky nedarí, to nevadí. Odfoťte sa so šatkou na mieste, kde trávite tento deň a označte nás tiež. Kreativite sa medze nekladú. Je vás viac? Natočte to do reels. Ste šikovní? Skúste hod šatkou natočiť cez boomerang. 

Oblastné oslavy sv. Juraja

Oslavujete sv. Juraja spoločne v oblasti? Dajte nám o tom vedieť! Napíšte nám krátky report z vášho stretnutia (1 odstavec = 400 znakov), priložte 3 fotografie (min. rozmer 1200×800 px) a pošlite na komunikacia@skauting.sk. My to všetko dáme dokopy a uverejníme na našich skautských weboch.

Prečo je práve Svätý Juraj naším patrónom?

Svätý Juraj v sebe zhmotnil odvahu, nebojácnosť a oddanosť svojmu presvedčeniu. Môže nám byť príkladom aj tým, ako sa postavil proti násiliu páchanému na nevinných a nespravodlivo prenasledovaných. Svätý Juraj je ozajstná historická postava a je len málo svätcov, ktorých si ľudstvo ctí tak dlho ako Juraja. Išlo o mučeníka z tretieho storočia a pravdou je, že bol skutočným vojakom Rímskej ríše. V tom čase bol cisárom Dioklecián, ktorý sa po dvadsiatich rokoch svojho panovania rozhodol prenasledovať kresťanov. Medzi nimi bol aj svätý Juraj, ktorý bol odhodlaný svoju vieru brániť.

Svätého Juraja vybral za patróna skautov sám Baden Powell, zakladateľ skautingu. Veril, že tento cnostný bojovník môže byť skvelým príkladom pre všetkých chlapcov, ktorým sa vtedy venoval. Rytierstvo, spravodlivosť, ochrana slabších, boj proti zlu – to sú bezpochyby vlastnosti, ku ktorým skauting vychováva všetkých chlapcov i dievčatá. Svätý Juraj je teda patrónom všetkých skautov, nielen tých slovenských. A tak nezáleží na tom, kde sa skauti na svete nachádzajú. Náš patrón, ochranca a vzor, svätý Juraj, je nám vždy nablízku.

Ak chystáte so svojou družinou, oddielom či zborom víkendovku, určite sa inšpirujte balíkom aktivít, ktorý sme si pre vás pripravili.

Autorky: Zuzana Slobodová & Mária Dirgová