Staň sa aj ty skautom

  Skauting
3177

So začiatkom nového školského roka prichádzajú opäť aj rôzne voľnočasové aktivity. Skauti sa učia samostatnosti, ale aj spolupráci a zodpovednosti. Slovenský skauting v súčasnosti navštevuje vyše 7000 chlapcov a dievčat. Prečítaj si, čo ti môže skauting ponúknuť a ako sa prihlásiť, ak sa rozhodneš, že to chceš vyskúšať aj ty. 

Čo ti skauting ponúka?

Naučíš sa tu spolupracovať a komunikovať v kolektíve a v neposlednom rade si osvojíš aj schopnosť správneho vedenia skupiny. Na stretnutiach fungujúcich na pravidelnej báze máš možnosť rozvíjať aj svoju kreativitu v rôznych smeroch. Každotýždenné stretnutia prebiehajú obvykle v počte 6 až 8 členov, ktorý umožňuje budovanie pevnejších priateľských vzťahov, no zároveň ti, ako jednotlivcovi, poskytne dostatok priestoru na nachádzanie a rozvoj svojich záujmov.

V neposlednom rade máš jedinečnú možnosť v rámci Slovenského skautingu nadobudnúť organizačné zručnosti, ktoré mnohí tvoji rovesníci tak ľahko nezískajú.

Ako skaut sa tiež môžeš zapojiť do programu DofE, ktorý je skvelým nástrojom osobného rozvoja.

Toto všetko ti môže byť neskôr veľmi nápomocné, napríklad pri hľadaní zamestnania.

Skautské skupinky vytvárajú priateľskú a otvorenú komunitu, pre ktorú je ľahké nadobúdať nové zručnosti a vedomosti. Veľkosť skupiny je ideálna na vzájomné spoznávanie sa a nachádzanie priateľstiev.

Na skautských stretnutiach a akciách sa naučíš hrať rôzne netradičné športy, získaš kopec neobyčajných zážitkov a určite nájdeš dobrých priateľov s podobným pohľadom na svet.

Koľko času ti skaut zaberie?

Stretávame sa pravidelne jeden deň v týždni na 1,5-2 hodiny. Približne jeden- alebo dvakrát do mesiaca organizujeme víkendový výlet – niekedy iba poldennú výpravu, niekedy celovíkendovú “trojdňovku”. V lete sa môžeš tešiť na letný tábor, ktorý zvykne trvať 2 až 3 týždne.

Koľko to stojí a čo za to?

Ročný poplatok na rok 2019 bol 12 eur, budúci rok to bude 15 eur. Zaplatením sa stávaš plnohodnotným členom Slovenského skautingu. Tento poplatok zahŕňa aj úrazové poistenie na všetkých oficiálnych akciách organizovaných Slovenským skautingom.

Ako sa prihlásiť?

Na tejto stránke nájdeš mapu Slovenskej republiky, na ktorej jednoducho klikneš na okres, v ktorom bývaš, či chodíš do školy. Po výbere okresu sa ti zobrazí zoznam zborov (skautských jednotiek), ktoré fungujú v tvojom okrese. V zozname nájdeš kontakty na zborových vodcov aj adresu zboru.

Ak by si potreboval(a) s hľadaním zboru pomôcť, určite sa ozvi ústrediu Slovenského skautingu na mail ustredie@skauting.sk, prípadne volaj na telefónne čísla:  02/446 40 154 alebo 0948 310 100.

ZDIEĽAŤ