Sto rokov roveringu – skvelá možnosť na oslavu

  Rovering
1915
Foto: Instagram.com/64.zbor

Storočnici roveringu sa môžeme venovať celý rok, ale hlavný deň osláv – 12. august – si žiada niečo výnimočné. Minúty sa sypú, hodiny utekajú, dni jednoducho plynú. Ty rozhoduješ, ako svoj čas vyplníš, s kým ho stráviš. Ty dávaš zrnkám v presýpacích hodinách chuť, tvar, zvuk, vôňu a len ty poznáš ich cenu. Aj skrz skauting sa učíme poznať hodnotu okamihu.

Spoločné roverské zážitky často spájajú dvojice či skupiny. Cez to spoločné prežité formujeme svoje názory, vzťahy a skúsenosti nás robia poučenejšími. Okamihy, ktoré síce prežijeme spolu a máme k sebe bližšie ako ľudia, ale zážitok je individuálny.

Každý máme svoj pohľad na svet a naše vnímanie nám dáva osobitú skúsenosť. Preto sú reflexie po aktivitách také zaujímavé. Krása individuality sa prejavuje pri rozprávaní účastníkov a rozširuje nám obzory. Obohacuje nás o skúsenosť, síce iba počutú, nie prežitú, ktorú sme nevideli, nevnímali. A učí nás tolerancii a empatii. Vedieť sa pozrieť na svet aj očami druhého. Rozširuje to v nás ľudskosť. To, kým a akí sme, robí spoločné okamihy ešte hodnotnejšími. Naše vnútorné svety nám zážitok pretavujú do služby sebe – osobnej skúsenosti. Leto je čas výdychu po celoročnom dobrovoľníčení a čas opätovného nádychu do ďalšieho roka. Leto pod horúcim slnkom a hviezdnou oblohou je časom pre Teba. Dopraj si ho v kruhu svojich kamošov, svojho roverského kmeňa.

Rôzne podoby osláv

Výnimočné dni trávime výnimočne. Chceme ťa povzbudiť, aby si aj deň storočnice roveringu prežil inak. Možností je toľko, koľko je roverských duší. Každá má svoj špecifický dych i rýchlosť tepu. Si samotár, v partii, ste roverský oddiel. Párik zaľúbencov. Môžeš pozvať kamoša rovera z iného zboru, vašich rangerov či dospelých skautov s dušou plnou roverských uhlíkov. Treba ich len rozfúkať. Ozvať sa svojmu roverskému vzoru. To nevadí, že už je to pán s tromi deťmi. Urob z toho príležitosť k stretnutiu. Pripomeň ľuďom roverskú túžbu po dobrodružstve a priateľoch. Staré, keď je mocné, nepoddá sa…

Koľko času si teda dopraješ? Jasné, limituje ťa brigáda, dovolenka, stavba, náhradný termín skúšky… Podľa toho si môžeš dopriať viacdňovku, jeden deň, východ či západ slnka, slávnostný obed, nočnú párty, prespávačku…Vyformuj si túto jedinečnú párty leta podľa seba. Organizačne jednoduché, alebo náročné, je to na tebe. Oslavy robievame podľa záujmov oslávenca. Čo vašu partiu spája? Máte svoje pamätné miesto? Čaká vás nepokorený kopec? Neroztriedené kopy po tábore v klubovni? Rovnaká lesná škola? Alebo chcete pozvať starých členov, ktorí rozbehli váš zbor? Aj keď už málokto drží v ruke roverskú palicu, svojimi krokmi každý vydupal cestičku. Každá cesta bola iná. Kráčame po niekoho stopách, ale robíme vlastné rozhodnutia. Rovering je tajomný práve pre tú slobodu.

Čo chceš? Môžeš všetko, na čo máš sily. Ísť na nočný pochod. Na púť. Na splav. Navštíviť svoju lesnú školu alebo miesto, kde si Ty prežil svoju. Obnoviť si skautské sľuby. Má pre mňa sľub teraz iný význam, ako keď som ho skladal? Zorganizovať nočné bdenie na vašom významnom mieste. Tancovačku. Cyklovýpravu. Maratón. Pripraviť pre starších členov obed či grilovačku. Piknik. Pozvať pre vás významnú osobnosť zo skautského sveta na besedu. Vytvoriť časovú schránku. Vytvoriť video o tom, čo je pre mňa rovering. Ísť spolu na omšu. Zjesť spolu kilá zmrzliny. Urobiť niečo pre iných. Napríklad zbierku hračiek či školských vecí pre tých, čo to potrebujú do blížiaceho sa školského roka. Burzu oblečenia. Pomôcť s čím viem na lokálnom festivale. Oslava sto rokov služby skautingu môže byť akákoľvek.

Konaj rozhodnutia

Pozývame ťa urobiť 12.august 2018 dňom osláv krás roveringu. Pripomenúť si, v čom je krásne i ťažké byť roverom a v čom je sila vykročiť na cestu služby. Roverom už nik neservíruje na tanieri hotové. Musia sami chcieť. A niečo pre to urobiť.

Takže, milý rover, preži storočnicu roveringu po svojom. Rozvíjaj svoj vzťah k Bohu, k iným a sebe. A buď šťastný. Neboj sa byť svoj. Slobodu na to máš. Ale konaj zodpovedne, svoje rozhodnutia dotiahni do konca. Tak dokážeš veľké veci!

Terézia Molnárová – Ihlička
Roverský kruh Programovej rady SLSK

Oslávte 100 rokov roveringu originálnou nášivkou. Tento rok je to už sto rokov odkedy vo svete vznikol rovering, teda akási nadstavba skautského programu pre starších. Oslavuje sa aj u nás, na Slovensku. Pri príležitosti tohto okrúhleho jubilea vydal svetový skautský obchod sídliaci v Británii túto jedinečnú príležitostnú nášivku s motívom a logom 100 rokov roveringu. Celosvetovo predávanú nášivku zaraďujeme aj do našej ponuky a veríme, že si ju nejeden rover našije na svoju rovnošatu alebo iné, podľa neho vhodné miesto. Ide o príležitostnú nášivku, ktorá sa našíva do priestoru nad pravé vrecko skautskej košele v priestore nad nášivkami Slovak republic a prípadne ocenením 7 ľalií. Jej nosenie sa odporúča v roku osláv, prípadne do jej možného nahradenia aktuálnejšou nášivkou. #skauting #roveri100 #rovers100 #skautSK #scoutshopSK #scoutshop #roveri #rover #nasivka #storocnica #rovnosata #scouting #scout #wosm #worldscouting #rovering #100years

Príspevok, ktorý zdieľa ScoutShop.sk (@scoutshop.sk),

Články publikované pod autorstvom časopisu Médium sú texty určené pre cieľovú skupinu v roverskom veku, texty zo starších čísel časopisu, alebo texty bez uvedenia autorstva.
ZDIEĽAŤ