Revolučný tábor – 70. zbor Bizón víťazí Bratislava

Reportáž
3246

Po našom večernom príchode na táborisko za obcou Liptovská Anna, kde táboril 70. Zbor, sa nám z auta veľmi nechcelo vyliezť. Bola už noc a po našej návšteve termálnych kúpeľov Lúčky sa nám zabahnený, upršaný a chladný Liptov zdal až príliš nehostinný. Upravili sme teda nášho „transformera“ do módu „nocľaháreň“ a natlačení ako sardinky sme vyčkali do rána.

Predvoj

Neďaleko Liptovského Mikuláša pri malej dedinke s asi 95 obyvateľmi. „Včera sme prišli a zatiaľ to tu máme také divoké, lebo nám pršalo. Dnes sme postavili druhýkrát hangár, lebo sme ho posúvali približne o päťdesiat metrov ďalej.“ opisuje aktuálnu situáciu Charlie a pokračuje: „Tento rok máme taký špeciálny predvoj, kde je nás asi dvadsať. Sme tu samí roveri, pretože to nie je iba stavanie, ale zároveň aj roverská časť tábora, ktorá bude trvať dokopy šesť dní.“

Hangár 70. zboru na lúke neďaleko Liptovskej Anny.

Taká haluška

Táborisko bolo vsadené do veľmi peknej prírodnej scenérie, kde sa na jednej strane týčili vrchy so skalami a na druhej strane si zurčal potôčik, tečúci asi jeden a pol metra pod lúkou. Krása, a keď si človek odmyslí to stádo kráv, ktoré sa tadiaľ prehnalo, tak idylka ako vyšitá. Tábor bol ešte len vo fáze stavania, tak nás zaujímalo, ako to bude vyzerať. A opäť otázka na Charlieho: „V konečnom dôsledku budú podsady v dvoch skoro poloblúkoch – bude to pripomínať halušku. Máme podsady a máme jedno típko. Hangár, kuchyňa a zásobáky budú mimo podsadovej halušky. Plánujeme aj bránu, kde chceme urobiť dve hojdačky.“

Finálna podoba tábora pár dní pred jeho koncom.

Rozhovor s Charliem a Víchricou.

O programe

Tento rok bola na tábore sedemdesiatky témou etapovky priemyselná revolúcia, ktorá sa odohrávala v Anglicku, kam si skupinky Slovákov prišli hľadať prácu. V jednotlivých etapách sa tak z účastníkov tábora stali napríklad výrobcovia poličiek, dostihoví pretekári, konštruktéri parníkov, módni návrhári snažiaci sa predať svoje jedinečné modely či študenti rôznych škôl – aj vďaka ich vedomostiam si mohli zarobiť potrebné peniaze. V závere sa však kvôli zrade museli vrátiť na Slovensko. Okrem tohto programu prebiehala aj medzidružinová olympiáda.

Na konci

Tento tábor som mal možnosť navštíviť ešte raz. Bolo to pred jeho koncom, takže som mohol skontrolovať, čo všetko sa z Charlieho vízií naplnilo. Tábor mal skutočne spomínaný tvar a stála aj brána s dvomi hojdačkami. Pribudli však aj nejaké neplánované stavby v podobe mostíkov, ktoré pomáhali prekonať blato. Po toľkých daždivým dňoch, ktorými nás júl tento rok obdaril, sa nesmierne zišli.

Vstupná brána.

Záverečný táborák.

Foto: Veronika Uhereková – Veve a Marián Suvák – Punťo