8 rokov úsilia nevyšlo nazmar, Viky je Orlia skautka

  Program, Rozhovor
958

Ocenenie Orlí skaut je najvyšší stupeň, ktorý môže skaut v rámci programovej ponuky dosiahnuť. Hovorí veľa o charaktere a pevnej vôli toho, kto tento stupeň splnil. Preto sme sa rozhodli pridať na náš web rozhovory so skautmi, ktorí toto ocenenie získali.

31. Orlia skautka

Meno a prezývka: Viktória Galliková – Viky
Zbor: 3. zbor Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok
Oddiel: 1. oddiel skautiek Veľký Tresk
Koľko rokov skautuješ: 12

Obľúbená hra: Čokoláda

Kedy a ako si sa dostala k skautingu? Aké boli tvoje začiatky?

K skautingu som sa dostala, keď som mala asi 8 rokov cez kamošov mojej najstaršej sestry. Začala som chodiť na družinovky, neskôr na tábory. Vlčiatske roky si veľmi dobre pamätám. Vďaka mojim bývalým radkyniam patria k jednému z najobľúbenejších období môjho života.

Čo aktuálne robíš vo svojom oddiele, zbore, oblasti?

Druhým rokom som oddielovou vodkyňou nášmu dievčenskému oddielu. Taktiež som členkou vzdelávacieho tímu Podtatranskej skautskej oblasti, kde organizujeme Radcovský kurz pre našu oblasť. Okrem toho všemožne pomáham na zborovej úrovni, táboroch a tam, kde treba.

Kedy si sa rozhodla, že sa chceš stať ďalším Orlím skautom?

Pamätám si ten moment veľmi živo. Bolo to na oblastnom sv. Jurajovi, keď som mala asi 11 – 12 rokov. Týždeň či dva predtým som niekde zazrela článok o Orlom skautovi, a tak som nad tým začala uvažovať. Na spomínanej oblastnej akcii ma moja vtedajšia radkyňa zoznámila s jedným skautom, ktorý bol v tom čase  Orlím skautom. Nevedela som od tejto nášivky na jeho košeli odtrhnúť oči. Vtedy som sa rozhodla, že aj ja sa stanem Orlou skautkou.

Ako dlho ti trvalo splnenie podmienok na získanie tohto programového ocenenia?

Orlieho skauta som začala plniť viac-menej od stretnutia s Gekonom. Takže nejakých 8 rokov. Je to dlhá doba, avšak tým, že som začala radcovať v 13, neskôr som bola oddielovou radkyňou, zástupkyňou vodkyne a teraz vodkyňou, na osobné napredovanie mi neostávalo toľko času. Radšej som sa venovala tvorbe programu, družinoviek a akcií ako odškrtávaniu úloh.

Čo bolo pre teba ľahké a čo naopak ťažké pri zdolávaní jednotlivých úloh?

Ťažká bola pre mňa konzistentnosť. Napríklad plnenie Zeleného života počas Rangerského horizontu. Každodenné vyfarbovanie políčok nie je práve moja šálka kávy. A ľahké? Úlohy spojené s kreativitou a organizáciou akcií.

Bol moment, kedy si oľutovala, že si sa rozhodla plniť Orlieho skauta?

Nie, nikdy. Boli náročné obdobia, dokonca niekoľko mesiacov, kedy som to s plnením vzdala a povedala som si, že to nedokončím, že na to prosto nemám. Avšak vždy ma to niekde v hĺbke srdca škrelo a nechcela som to naozaj vzdať.

Jednou z podmienok je aj získať 5 odboriek: Občan, Táborník, Kultúra, Prvá pomoc a Ochranca prírody. Ktorá ti toho najviac dala a prečo?

Jednoznačne Táborník. Povedzme si úprimne, nie som bohvieaký zálesák a skautská prax nie je moja silná stránka. Táto odborka mi však veľmi pomohla – nadobudla som základné zručnosti a teraz aspoň viem rúbať drevo bezpečne. Plnenie tejto odborky ma taktiež namotivovalo, aby som svoju skautskú prax ešte viac prehĺbila.

Aká bola najúsmevnejšia/najzábavnejšia situácia z plnenia Skautského chodníka a odboriek?

Neviem vybrať jeden najzábavnejší, avšak počas plnenia sa ich vyskytlo naozaj mnoho.

Čo bolo pre teba z Rangerského horizontu najzaujímavejšie? Ktorú časť by si si rada zopakovala?

Za najzaujímavejšiu časť plnenia RH považujem odporúčanú literatúru. Počas plnenia viacerých kapitol mi tieto knihy pomohli pochopiť posolstvo danej kapitoly. Tieto knižky ma veľmi obohatili a rozšírili obzory a k viacerým sa hodlám v budúcnosti ešte vrátiť.

V Rangerskom horizonte zostal už len jeden projekt namiesto štyroch. Ktoré zo zameraní (enviro, skautský, komunitný) si si vybrala? Prečo?

Vybrala som si skautský. Keďže v čase plnenia Horizontu som už bola oddielovou vodkyňou, môj projekt bol zameraný na oddielovú radu a jej činnosť.

Teraz si už Orlou skautkou. Máš nejaké zaujímavé postrehy z toho, ako ťa vníma okolie?

Hm, ani nie. Skôr by som povedala, že mi to zmenilo vnímanie samej seba. Dodalo mi to sebavedomie a splnila som si tým svoj dlhoročný sen.

Kto ti bol najväčšou oporou počas plnenia Orlieho skauta?

Počas celého plnenia moja vtedajšia vodkyňa vedela o mojom úsilí. Pár rokov som Orlieho skauta plnila s jednou z mojich najlepších kamošiek. V posledných mesiacoch plnenia paradoxne jedna moja neskautská kamarátka. Ochotne si so mnou plnila úlohy z napredovania, vyfarbovala políčka či zakladala politickú stranu. So skautskou praxou mi najviac pomohol môj priateľ Bigfoot.

Chcela by si niečo odkázať ostatným Orlím skautom a skautkám?

Ste super! Dosiahnutie tohto ocenenia nie je maličkosťou a netreba na to zabúdať.

Túto výzvu si už splnila. Máš nejakú novú skautskú alebo životnú výzvu, za ktorou chceš ísť?

Aktuálne nemám pred sebou veľkú životnú výzvu. Chcela by som sa venovať viac tomu, čo ma baví. V skautskom živote by som sa chcela viac venovať nášmu Radcovskému kurzu a oddielu.

Na ktorý skautský zážitok najradšej spomínaš?

Na prechod od vĺčaťa k skautkám. Pol roka sme mali symbolický rámec o stratenej princeznej, ktorý sme následne ukončili na hrade Plaveč, kde som dostala skautskú šatku. Rada taktiež spomínam na svoju prvú noc strávenú pod hviezdami.

Aké skúsenosti si získala pri plnení Orlieho skauta?

Fúú, získala som veľmi veľa skúseností. Ako som už spomínala, odporúčaná literatúra v Horizonte je fakt super! Myslím, že najviac ma Orlí skaut posunul vo vnímaní samej seba a okolia. Naučila som sa trochu vytrvalosti, vykročila som zo svojej komfortnej zóny a naučila som sa veciam, ktoré mi pomôžu nielen v mojom skautskom živote. Taktiež som veľmi vďačná za zlepšenie svojho time manažmentu.

Čo by si odkázala mladším skautom a skautkám, ktorí uvažujú o dosiahnutí Orlieho skauta?

Nebojte sa, ak vám to nejde tak rýchlo, ako by ste chceli a čakali. Nebuďte na seba prehnane prísny, na všetko je potrebný ten správny čas. Plnenie Orlieho skauta si treba hlavne užiť, nie spraviť z toho súťaž odškrtávania úloh. 

ZDIEĽAŤ