Po stopách dobrodružstva (Námet na zimnú výpravu)

  Príroda, Program
1923

Poznáte príbeh dobyvateľov severného pólu Amundsena a Scotta? Títo dvaja páni v roku 1910 nezávisle od seba vyrazili do neľútostnej zimy v Antarktíde, aby bojovali o prvenstvo pri dobytí Južného pólu. Iba jednému z nich sa to podarilo a ten druhý, pri spiatočnej ceste naspäť po svojich stopách, zahynul.

Časy odvážnych dobyvateľských dobrodružstiev zo začiatku 20. storočia sú možno preč, ale aj dnes sa môžeme vžiť do kože odvážnych dobrodruhov. Napríklad aj na poriadnej zimnej výprave, kde si vyskúšame, aké to mohlo byť celé mesiace žiť v mraze a snehu alebo putovať po vlastných stopách.

Kam vyraziť a na čo nezabudnúť

Skôr ako na výpravu vyrazíte, uistite sa, že máte dobre naplánovanú trasu a všetci vedia, ako sa na ňu majú pripraviť.
Pre účely zimnej výpravy odporúčame kratšiu trasu, bude postačovať vzdialenosť okolo 10 kilometrov, najlepšie v známom teréne. Určite sa nechcete niekde v zime stratiť a aj takto napodobňovať osud Roberta Scotta.

Na výpravu v zime sa treba poriadne pripraviť:

– Vysvetlite si, akú potrebujete obuv, ako si ju naimpregnovať, ako sa používajú návleky.
– Nezabudnite na náhradné ponožky a rukavice!
– Termoska plná teplého čaju sa určite zíde v každom batohu.
– Okrem toho budete potrebovať dva kotlíky, dve celty a pomôcky na zakladanie ohňa v zime.

Stopárska abeceda

Počas chôdze si môžete zahrať hru, v ktorej si vyskúšate svoje stopárske schopnosti a naučíte sa lepšie čítať z chôdze. Podmienkou na to, aby ste hru mohli hrať, je dostatočné množstvo neprechodeného snehu. Dopredu vyšlite jedného člena družiny a dajte mu mierny náskok. Ten bude každých päťdesiat metrov kráčať iným spôsobom: najprv pôjde rýchlo, potom môže bežať, kráčať veľmi pomaly, krívať na jednu nohu atď. Keď sa vráti, môžete spoločne prejsť jeho trasu a spoločne hádať, kde použil aký štýl chôdze.

Psie a ľudské záprahy

Prepravu osôb aj materiálu v celoročne zamrznutej krajine zabezpečovali najmä psie záprahy. Severské plemená psov ako malamut a husky boli mimoriadne odolné voči zime, no pri Amundsenovej a Scottovej výprave sa ukázalo, že kruté podmienky na Antarktíde si vyžadujú majstrovské ovládanie psov. Amundsenova výprava putovala so psími záprahmi, psie záprahy vedeli dobre striedať a nakoniec sa im Južný pól podarilo dobyť ako prvým. Postupne teda psov museli nahradiť ľudia a ťahali ťažké sane pešky. Amundsenova výprava ukázala aj väčšiu predvídavosť. Ako dopravný prostriedok si vybrali lyže a len náklad ťahali psy. Scott dorazil na pól o tridsať dní neskôr, no nemal už takmer žiadne psy a spiatočnú cestu museli absolvovať bez ich pomoci.

Aby sme si pripomenuli ťažký osud psích ťahačov, môžeme si zahrať krátku štafetovú hru. Hráčov rozdelíme na trojice a každej dáme jednu celtu. Vytýčime krátku vzdialenosť, na ktorej budú záprahy pretekať (100 metrov po rovine) a môžu začať. Pri tomto štafetovom záprahu vždy dvaja hráči ťahajú a jeden sedí v celte. Každú otočku sa ale postupne povymieňajú tak, aby nakoniec všetci sedeli aj ťahali. Ten, kto prvý štafetu dokončí, bude držiteľom polárneho pohára víťazov, zhotoveného ako inak než zo snehu.

Preváranie vody

V podmienkach neľútostnej zimy na Antarktíde by bolo nezmyselné nosiť so sebou vodu, najmä keď bola všade naokolo. Na doplnenie tekutín ju stačilo rozmraziť a prevariť. Vyskúšať si to môžete aj vy. Na rozdiel od polárnikov, my si svoje palivo nemusíme nosiť so sebou, naokolo sa ho v lese nájde dosť. Dajte si ale záležať, aby drevo, ktoré na zakladanie ohňa použijete, bolo naozaj suché – v zime sa to bez listov pozná trochu ťažšie. No napríklad spodné, suché vetvy ihličnatých stromov sú dobrým zdrojom palivového dreva a pri nich sa istotne nepomýlite. Netreba asi dodávať, aby ste oheň zakladali len na oficiálnych ohniskách.

Pri zakladaní ohňa spoločne skúmajte, ktorý spôsob je v zime najúčinnejší. Pomôcť si môžete napríklad brezovou kôrou alebo sviečkou. V každom prípade si dajte záležať na hľadaní čo najsuchšieho dreva. Práve drevo zo spodných, suchých vetiev ihličnanov môže byť dobrou pomôckou.

Počas celej výpravy si dajte pozor na to, aby ste veľmi nepremokli a mokré ponožky či rukavice si hneď vymeňte za suché. Nezabudnite, že v decembri a januári sú dni najkratšie, a tak si dobre naplánujte aj návrat z výpravy, aby ste ho stihli za svetla.

TIP:
Prečítajte si na wikipedii o polárnikoch Roaldovi Amundsenovi a Robertovi Scottovi.

Zaslúžilý rover v oldskautskom veku. Dlhoročný vodca skautského oddielu a neskôr aj zborový vodca 1. zboru. Programový guru a fotograf s láskou k skautským časopisom.
ZDIEĽAŤ