Letné čísla časopisov sú už medzi našimi členmi. Prezradíme, kedy vám prídu tie nasledujúce

  Pozvánka, Ústredie
1045

Najnovšie letné čísla skautských časopisov už majú členovia Slovenského skautingu a predplatitelia v rukách. Netradične vyšlo letné vydanie nie pred prázdninami, ale v posunutom termíne na začiatku augusta. Prečo tomu tak bolo a kedy sa v poštových schránkach objaví ďalšia dávka skautského dobrodružstva?

Je to vôbec po prvýkrát, čo letné čísla časopisov vyšli po začiatku prázdnin. Od roku 2010 sme sa rok čo rok snažili pripraviť do každého čísla sériu inšpiratívnych článkov a praktických nápadov, ktoré by si skautskí čitatelia našli do konca júna vo svojich poštových schránkach a mohli ich tak v čo najväčšej miere využiť na letných skautských táboroch. Špeciálna a hlavne netradičná situácia si však vyžaduje rovnako špecifické riešenia. Inak tomu nie je ani pri najnovších letných vydaniach, ktoré sme sa (aj vzhľadom na nejasný vývoj v mesiacoch máj a jún) rozhodli posunúť. Nikto z nás nevedel aká bude situácia s letnými tábormi, no s pribúdajúcimi stupňami na teplomeri a letom za dverami nám zrejme bolo všetkým jasné, že júl, ako ho poznáme, tento rok do veľkej miery budeme musieť oželieť. Letné čísla sme tak vydali v trochu “zreteľnejšom” období uprostred prázdnin. Rovnako ako aj po minulé roky sme sa aj teraz snažili pripraviť naprieč všetkými vekovými kategóriami pestré a zaujímavé čítanie.

Súčasťou letného čísla Média sú aj dve prílohy – Výročná správa Slovenského skautingu za rok 2019 a resumé projektu Skautská služba.

Spájame jesenné a zimné číslo

Obdobie pred skautským snemom býva tradične obdobím veľmi náročným. Aj z dôvodu vyťaženie Ústredia Slovenského skautingu na prípravách XVIII. Skautského snemu, či príprave najnovšej programovej publikácie sme sa rozhodli opätovne aplikovať pri časopisoch nedávny model zo snemového roku 2017 – spojiť vydanie jesenných a zimných čísel. Tieto čísla tak výjdu ako jedno spojené a súčasne rozšírené vydanie. Pozorný skautský odberateľ už teraz istotne vie, že nebude o nič ukrátený. Či už z pohľadu súhrnného počtu strán ročníka alebo tradičnej vianočnej prílohy.

Pevne veríme, že takýto presun v rámci času potrebného na redakciu nám pomôže zvládnuť úlohy súvisiace s pripravovaným náročným podujatím a rovnako poskytne priestor pre kvalitné čísla časopisov. Na tie sa môžete tešiť na prelome novembra a decembra.

Prehľad obsahu letných čísel

V letnom čísle Džungle nájdete opät veľkú porciu zábavy a dobrodružstva. Spolu s Barčou, Maxom a Veve môžete zažiť kúsok zahraničia v článku o svetových jamboree a na rôzne letné nástrahy sa prichystáte v rubrike „Buď pripravený“. Veselé vtipy čakajú v tradičnom Vtipovisku a legendárne Somarinky sa tentoraz ponoria pod vodnú hladinu. Objavíte aj nové programové vychytávky v podobe výzvy „Krotiteľ displejov“ a voľného programového modulu „Potulky Slovenskom“, ktoré spestria program na družinovkách aj mimo nich. Predstavujeme dvoch nových Vlčích skautov – Artur a Yoda sa s vami podelia o zážitky pri získavaní tohto prestížneho ocenenia. Skvelé nápady na svieže letné nápoje nájdete v receptoch, tentoraz v exkluzívnej rozšírenej verzii.

Najnovšie číslo Skauta sa zameralo na sériu letných tipov pre vekovú kategóriu rangeriek a rangerov a nápadov ako tvoriť program pre deti moderného sveta. Veľkú rekapituláciu projektu #skautujemdoma dopĺňa v online priestore nová programová výzva Krotiteľ displejov. V skautských radoch máme nové Orlie skautky. Ako to už býva zvykom, rozhvor s čerstvými držiteľkami tohto najvyššieho programového ocenenia nesmie chýbať. Pokračujeme aj v uzlovej abecede, tentokrát s Ovčou nôžkou a Prusíkovým uzlom. Nechýbajú ani obľúbené hlavolamy a 21 vecí.

V Médiu sa tentoraz venujeme osobnému napredovanie ako ďalšej z ôsmich častí výchovnej metódy. Toto číslo prináša aj dve nové programové odborky – Handmade a Znalec stanov – a rovnako sme sa pozreli aj na tohtoročné tábory. Avšak trochu v inom koncepte, ktorý doplní anketa skautských vodcov naprieč Slovenskom. Pýtali sme sa ako sa vysporiadali s prípravou a následnou realizáciou vzhľadom na všetky usmernenia a nariadenia. Máme za sebou aj úspešný projekt Skautskej služby, z ktorého veľké resumé spolu so štatistickou infografikou nájdete v prílohe. Tradične k letnému číslu prikladáme darček – Výročnú správu za rok 2019.

Neprišiel ti časopis? Daj nám to vedieť!

Je veľa možností, kde mohla nastať chyba, ale môžeme ju vyriešiť iba keď nám o nej dáš vedieť. Preto ťa chceme poprosiť, ak vieš o niekom vo svojej družine, oddiele, či zbore, že mu neprišlo aktuálne, či niektoré z predchádzajúcich čísel, aby si mu dal vedieť nech sa nám ozve na emailovú adresu ustredie@skauting.sk. Alebo ak si radca alebo vodca, tak sa nám ozvi priamo ty. Ďakujeme.

Ako je to s časopismi v rámci registrácie

V súčasnosti platí pravidlo, že časopisy posielame všetkým členom Slovenského skautingu (SLSK), ktorí sú v príslušnom roku zaregistrovaní. To znamená, že odo dňa prijatia registrácie na Ústredie a prijatia platby má každý člen Slovenského skautingu nárok na jeden časopis podľa svojho výberu v rámci registrácie a automaticky.

Koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku
ZDIEĽAŤ