Harmonogram cesty Betlehemského svetla 2017

  Pozvánka
1349

Už po 28. krát prinesú skautky a skauti na Slovensko Betlehemské svetlo, aby rozžiarilo každý kút našej krajiny a obohatilo sviatočnú atmosféru Vianoc svojím posolstvom jednoty, lásky a mieru.

Prebratie Betlehemského svetla vo Viedni
sobota 16. 12.

Rakúski skauti odovzdajú Betlehemské svetlo zástupcom Slovenského skautingu a ďalších organizácií z dvoch desiatok susedných štátov na slávnostnej ceremónii vo Viedni v sobotu 16. decembra 2017 po 14:00. Aj tento rok, už tradične, preberie Svetlo víťazná skautská družina z celoslovenskej súťaže Družina roka.

Odovzdanie betlehemskej štafety poľským skautom
sobota 16. 12.

V sobotu 16. 12. 2017 v nočných hodinách odovzdávajú zástupcovia Náčelníctva Slovenského skautingu a skauti z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti Svetlo poľským harcerom na sv. omši v Zakopanom. Svetlo bude putovať cez celé Poľsko, ďalej cez pobaltské krajiny do Ruska až na Sibír.

Odovzdanie Svetla do rúk prezidenta SR
nedeľa 17. 12.

V nedeľu 17. 12. 2017 Betlehemské svetlo osobne prijme od zástupcov Slovenského skautingu prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska. Odovzdávanie sa uskutoční v Poprade.

Skauti odovzdajú Svetlo ľuďom
nedeľa 17. 12.

Plamienok z Betlehema odovzdajú bratislavskí skauti ľuďom v nedeľu 17. 12. počas svätej omše o 16:30 v kostole Najsv. Spasiteľa na Hlavnom námestí, kde bude rovnako ako vo väčšine bratislavských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc. Od večera 19. decembra bude horieť aj v Primaciálnom paláci v centre Bratislavy a v Dome Quo Vadis na Hurbanovom námestí 1.

Reťaz Svetla spojí celé Slovensko
sobota 23. 12.

V sobotu 23. 12. 2017 sa od skorého rána rozbehnú vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť Betlehemské svetlo po Slovensku. V priebehu dňa ho doručia po 27 hlavných i vedľajších železničných tratiach do 300 miest a obcí. Postupne tak na celom území Slovenska budú v jednotlivých mestách zažíhať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou vytvorili Reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko.

Vynesenie plamienka na Lomnický štít
sobota 23. 12.

Plamienok i tentokrát, už po 24. krát, zažiari z pomyselnej strechy nad Slovenskom, na najvyššie položenom pracovisku – v Observatóriu SAV na Lomnickom štíte, kam ho vynesú skauti z Podtatranskej skautskej oblasti.

Roznášanie Svetla v regiónoch
23. – 24. 12.

Na vlakových staniciach, kam v sobotu 23. decembra dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi a až do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a obciach do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, odpaľovať ho veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach alebo ho doručia k ľuďom priamo domov. Roznesú ho aj do ďalších miest a okolitých dedín, ktoré nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí.

Koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku
ZDIEĽAŤ