JOTI klope na dvere!

  Pozvánka, Zahraničie
1249

Nie, nie je to žiaden Yeti. Už tradične po 22. krát klope na dvere (alebo skôr na počítačové obrazovky) JOTI. A čo ten JOTI vlastne je? Ako ho môžem využiť?

Zoznámte sa!

JOTI (Jamboree-On-The-Internet aneb jamboree na internete) je medzinárodná udalosť, ktorú od roku 1995 organizuje WOSM. Jej cieľom je podporiť dialóg skautov z celého sveta. Medzinárodnú dimenziu skautingu tak môžeš pocítiť z pohodlia vašej klubovne či svojej obývačky. Jednoducho jamboree, ktoré je zadarmo a nemusíš za ním nikam chodiť. Online stretneš viac ako milión skautov z viac ako 150 krajín sveta!

Má JOTI kamoša?

Na internete sa často stretneš s pojmom JOTA-JOTI. JOTA (Jamboree-On-The-Air) je rádioamatérskym jamboree, ktoré sa deje súčasne s JOTI. Tieto udalosti sa konajú vždy v tradičnom termíne, tretí októbrový víkend. Tento rok to teda vychádza na 20. – 22.október (Sympoťáci, toto je výzva pre každého z vás aby ste sa zapojili! ). Keďže predpokladám, že rádioamatérstvu sa nevenuje takmer nikto z čitateľov, ďalej Vám prezradím ako sa zapojiť do JOTI.

Ako sa zapojím?

Sledovať novinky a všetky informácie môžeš na stránke www.jotajoti.info. Zapojiť sa do JOTA-JOTI môžeš jednoducho a to REGISTRÁCIOU.

Tiež si môžeš naštudovať a zapojiť sa do JOTA-JOTI aktivít, pokúsiť sa zdolať JOTA-JOTI výzvy, alebo si skúsiť zahrať Minecraft so skautmi.

Registrovaných účastníkov na Skype si môžeš pozrieť TU. Do tohto zoznamu pribudneš aj ty po svojej registrácii.

Organizátori JOTA-JOTI pripravili hneď tri facebookové eventy. Jeden na každý deň, kedy sa bude JOTA-JOTI konať.

TIP 1: Hovory si môžeš s účastníkmi dohodnúť i vopred.
TIP 2:
Nehovoríš dobre cudzím jazykom? Nevadí! Môžeš sa predsa kontaktovať napríklad aj s českými skautmi, s ktorými sa iste pochopíte.
TIP 3: Nezabudni si s družinou cez internet objednať aj macherskú JOTA-JOTI nášivku.

Povedali o JOTI

„JOTA-JOTI je úžasný spôsob ako sa zoznámiť so zahraničnými skautmi bez toho, aby sme opustili svoju krajinu. Vo väčšine prípadov je to práve cestovanie a diaľka, čo oddeľuje skautských bratov a sestry od seba. Niektorí si nemôžu dovoliť cestovať na Jamboree a iným proste nedovolia rodičia. Tak isto sa to stalo aj mne, až som natrafila na výbornú možnosť ako si vynahradiť Jamboree: JOTA – JOTI. Bola to ohromná skúsenosť. Tento rok sa budem snažiť zapojiť tiež ak nebudem príliš zavalená školou. Do JOTI by sa mali zapojiť najmä tí, ktorých rodičia nepúšťajú na zahraničné akcie. A nie len tí. Do JOTA-JOTI by sa mal zapojiť každý, a to preto, lebo spoznávať nové skautské kultúry, zvyky a tradície zahraničných skautských zborov je obrovská zábava!“
Vierka, 23. zbor Nitrava

„Ja osobne sa zúčastním JOTI už po tretí krát. A určite nech sa zapojí každý skaut, ktorý môže aj so svojou družinou pretože si tu môže odskúšať svoje jazykové vedomosti ale hlavne spozná úžasných skautov s rôznych kútov sveta.  Moja osobná skúsenosť? Už asi tri roky si píšem so skautom so Srí Lanky a máme na pláne aj osobné stretnutie.“
Mišiak, 23. zbor Nitrava