Piate Sympózium ponúklo zaujímavý program a nové priestory

  Fotogaléria
2841

Tento víkend sa v Žiline uskutočnil už piaty ročník skautskej konferencie s názvom Sympózium. Pozrite si sériu fotografií a ak ste sa tento rok nezúčastnili, tak nasajte aspoň časť atmosféry tejto vzdelávaco-inšpiratívnej akcie.

Sympózium je vzdelávacie podujatie organizované pod záštitou Slovenského skautingu. Cieľom podujatia je formou konferencie inšpirovať a prepojiť dospelých dobrovoľníkov a lídrov organizácie s odborníkmi z praxe. Sympózium ponúka bohatý výber prednáškových blokov a workshopov (starostlivosť o dobrovoľníkov, efektívne riadenie tímu, fundraising, PR a i.), priestor pre diskusie, spoločenský program a možnosť vzájomnej inšpirácie.

Po nešťastných okolnostiach s pred niekoľkých mesiacov sa skautská konferencia – Sympózium musela z kultúrneho uzla Stanica Žilina – Záriečie presunúť. Novým miestom bolo tentokrát žilinské bilingválne gymnázium, kde sa stretlo okolo dvesto dobrovoľníkov, aby načerpali nové inšpirácie, poznatky a priateľstvá.

Pozrite si veľký fotoreport, ktorý priblíži atmosféru niekoľkých prednáškových a diskusných blokov.

Z histórie Sympózia

Toto je grécky skaut Alexios Georgalis. Ako dobrovoľník pomáhal v utečeneckom tábore v Aténach. Využil svoje poznatky zo štúdia psychológie a vychovávateľstva a pre deti v tábore vymýšľal aktivity neformálneho vzdelávania. Vďaka jeho skúsenostiam spolupracoval na programe „Boys on the move“, ktorý je zameraný na pomoc dospievajúcim imigrantom.

Sobotný program začal už skoro ráno, pred ôsmou, súčasne s raňajkami. Rozcvička s Veve v podobe akrojogy naplnila triedu v priebehu niekoľkých minút.

Pokračovalo sa aj neskôr, po desiatej, akrojogovým pokračovaním. Tentokrát na športovom ihrisku Bilingválneho gymnázia v Žiline. Babie leto prialo počasiu a slnečné lúče vyhriali pôvabných 20 stupňov.

Daniel Hevier je jedným z našich najlepších a najznámejších spisovateľov. Je to aj preto,že je neuveriteľne aktívny a všestranne zameraný. Píše prózu, poéziu, pre deti, pre dospelých, divadelné hry, texty piesní, je maliar a hudobník. A zároveň bude aj spíkrom na Sympóziu. Jeho najnovší a veľmi rozsiahly projekt sa volá Chymeros. Ide o projekt, ktorý nedávno začal a má ho v pláne živiť až do kým bude vládať pracovať.

Tento rok sme si na Slovensku pripomínali 30 rokov od pádu železnej opony. Pre nás skautov, týchto 30 rokov, znamená aj najdlhšie nepretržité fungovanie skautingu v našej krajine. Čo dalo Slovenskému skautingu 30 rokov slobody? Ako sa za tých 30 rokov vyvíjal, menil a zažíval chvíle nárastu aj poklesu? Aký bol skauting kedysi a aký je dnes? To je téma na veľmi plodnú diskusiu. Diskutovali skauti, ktorí majú toho za sebou už veľa a skautingu venovali a stále venujú veľkú časť svojho života: Silvia Cochová – Mikanka: V skautingu je od roku 1993. Je inštruktorkou SLSK. Bola členkou Roverskej lesnej školy, pracovala v redakcii Skauta-Explorer, organizovala Tatracor a bola predsedníčkou rady pre vzdelávanie. Pavol Šveda – Pitt: V skautingu je od roku 1992. Je inštruktorom SLSK. V náčelníctve zastával post zahraničného komisára a neskôr bol predsedom programovej rady. Bol šéfredaktorom Skauta a Média. Člen lesnej školy Chilli a GILŠ. Stál pri zrode vynikajúcich projektov akými je Radcovské fórum a Družina roka. A je autorom a spoluautorom viacerých programových kníh a príručiek. Miloš Říha – Šípek: Do diskusie sme pozvali aj nášho českého brata, pretože aj u nich zažívajú už 30 rokov slobodný skauting. V skautingu je od roku 1993. Pôsobil ako inštruktor v celej rade vzdelávacích kurzov. Je riaditeľom “Skautského institutu” a podieľal sa na spracovaní dlhodobej stratégie Junáka do roku 2022. Diskusiu moderovala naša ďalšia “osobnosť” a ňou je Juraj Lizák – Kocúr, riaditeľ ústredia SLSK.: V skautingu je od roku 1998. Bol oblastným vodcom Bratislavskej skautskej rady, viedol kontingenty na viacerých zahraničných akciách a organizoval Stredoeurópske jamboree na Slovensku. Je riaditeľom ústredia SLSK.

Každý si určite spomína minimálne na jedného svojho učiteľa s veľkým obdivom a vďačnosťou. Či to už bolo vďaka jeho ľudskému postoju k žiakom alebo kreatívnemu prístupu k poznaniu, utkvel im v pamäti do dnes. Jedným z takýchto učiteľov je aj Ján Kandur. Žiaci si ho cenia najmä vďaka jeho ojedinelému prístupu či už k životu alebo aj literatúre. Byť učiteľom však nie je ľahké a Ján Kandur nám povedal 13 dôvodov, prečo je alebo nie je učiteľ superhrdinom.

Novinkou na tohtoročnom Sympóziu bol SympoSWAP kníh a oblečenia! Čo to vlastne SWAP je a ako to bude prebiehať? SWAP je ekologická výmena tvojho šatníku. V preklade, každý z nás má plnú alebo aspoň poloplnú skriňu vecí, ktoré nenosí a vyhodiť mu ich je ľúto. Avšak, pri tejto výmennej akcii ti za tvojimi vecami vôbec nemusí byť smutno, lebo vieš, že si ich vyberie niekto, kto ich bude rád nosiť a prežije s nimi kus dobrodružstva. Zároveň spravíš aj niečo pozitívne pre našu planétu, nakoľko možno vďaka SympoSWAPU nebudeš musieť ísť nakupovať najbližší mesiac.

Málokedy môžete stretnúť človeka, ktorý všetok svoj hlboký duchovný život dokáže pretaviť do umenia. A Daniel Pastirčák taký je. Je to kazateľ, spisovateľ, básnik a maliar v jednom a vždy keď sa s ním stretnete v rozhovore, tak odchádzate o mnohé nové myšlienky bohatší. Na Sympóziu porozprával o téme: Môj experiment s odvahou – je to i o tom ako človek potrebuje odvahu, aby dokázal žiť život za ktorým si stojí – i o tom že skutočná odvaha sa zakladá vo sfére ducha.

Ďoďo Lačný je skaut zo 75. zboru o.b. Jána Vojtaššáka, ktorý sa môže pýšiť aj tým, že má svoj vlastný Raj – Slovenský. Aktuálne však Ďoďo brázdi Slovensko na bratislavských značkách. Na gymnáziu bol (podľa jeho slov) lenivým žiakom. S touto vlastnosťou sa musel popasovať počas jeho ďalšieho smerovania na univerzite, keďže študoval informatiku na FITT-ke. Časom však zistil, že lenivosť a táto škola k sebe nepasujú. Napriek tomu sa s tým ukážkovo popasoval a stal sa programátorom. Aktuálne už tretím rokom pracuje v dreamjobe mnohých informatikov – v Sygicu, na pozícii softvérového inžiniera. Na Sympóziu nám porozprával, čo mu dal skauting do profesného života, prečo je lepšie mať laťku na seba nastavenú vyššie ako nižšie a okrem iného nám prezradil aj to, ako v Sygicu „robia tak, aby dobre bolo!“.

Minulý školský rok bol „volebný“. K urnám sme išli až tri krát. Počas celého roka nás zahŕňali rôzne predvolebné reklamy, meetingy, škandály a ovplyvňovania zo všetkých strán. Ku kandidátom a ich činom sa vyjadrovali osobnosti, influenceri, odborníci ale aj cirkev a cirkevní predstavitelia. Niekedy tým daným kandidátom v očiach voličov poškodili, niekedy im pomohli. Malo to tak byť? Má sa cirkev a jej predstavitelia vyjadrovať a zasahovať svojim názorom do politického diania? Kde je hranica, kedy sa majú vyjadrovať všeobecne a kedy už konkrétne menovať? Je to vážna téma, na ktorú sa veľmi ťažko hľadá správna odpoveď. Na Sympóziu sa však k tomu pokúsili aspoň trochu priblížiť. Diskutovali na túto tému Ondrej Prostredník – evanjelický teológ a člen hnutia Progresívne Slovensko, Zdenko Pupík – katolícky kňaz, hovorca Žilinského biskupského úradu a riaditeľ Inštitútu Communio a Juraj Šust – organizátor Bratislavských Hanusových dní a predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa. Diskusiu moderoval Jaroslav Barborák – dlhoročný redaktor a moderátor spravodajstva RTVS, momentálne moderátor podcastov Aktuality.sk.

Radcovské školy, líderské školy, vodcovské školy – vzdelávanie na rôznej úrovni je jedným zo základných kameňov úspešného fungovanie celej našej organizácie. Ako to však u nás vyzerá? Má vzdelávanie v SLSK zmysel, robí sa dobre, alebo dá sa ešte lepšie? V čom sú naše obmedzenia a v čom nové výzvy. Na tieto témy diskutovali organizátori rôznych vzdelávacích kurzov. Marek Pleško (Marcus) – kapitán HKVS pre vzdelávanie, Michal Jakubčo (Cenťo) – zakladateľ TNT a neskôr Ro(c)k kurzu, Karol Ďurčík (Kaďo) – vodca SELŠKy a Adam Korkos (Lego) – vodca Equilibria. Diskusiu bude moderoval Juraj Blichár (Ďuri) – člen a vodca Baobab teamu a spoluzakladateľ Sympózia.

Sympózium je tu už päť rokov. A to bol dôvod na oslavu.

Pred pár mesiacmi napísali organizátori tohto podujatia do Média članok o Sympóziu, kde spomenuli, že by sme chceli na tohtoročnom Sympóziu čapovať pivo. Tento nápad sa však nepozdával niektorým členom SLSK, a tak napísali list náčelníctvu, aby sa zaoberalo tým, že sa plánuje na skautskej akcii predávať alkohol. Náčelníctvo sa týmto podnetom zaoberalo a prizvalo organizátorov do diskusie. Výsledkom celej diskusie a rôznorodosti nározov bola aj táto očakávaná diskusia, ktorá zaujala desiatky účastníkov.

Foto: Marián Suvák / Slovenský skauting