365-dňový kolotoč

Dadin stĺpček
1663

Poznáme to. Posledný deň v roku 2010 sme si všetci určite dali mnoho predsavzatí… No už 2. januára si aj tak väčšina z nás na ne nespomenula. Tak sme teda začali rok 2011 ako obvykle. Každý pondelok ráno s pomyslením na ďalší víkend, ktorý nasleduje, sme sa pustili do svojich všedných povinností. V piatok sme všetci dúfali, že víkend bude aspoň o kúsok dlhší ako ten predchádzajúci. Ale nebol.

Tak ubiehal týždeň po týždni. Začala jar. S ňou i prvé hrejivejšie slnečné lúče. Každý teplejší nám do mysle vrýval čoraz silnejšiu túžbu po lete. Pre žiakov a študentov oddychové dva mesiace plné zábavy, táborov či výletov, pre dospelákov konečne pozitívnejšie myšlienky, a k tomu pár dní voľna strávených pri mori, na horách alebo na svojich záhradkách.

Nekonečne dlhé Babie leto nám všetkým prinášalo úsmevy na tvár a dobrú náladu. Veď iste si všetci dobre pamätáte, ako sme si ešte začiatkom októbra mohli obliecť rifle a tričko s krátkym rukávom bez toho, aby sme sa obávali dažďa či vetra. Potom to však postupne prišlo – začala sa pravá jeseň. Určite ste ju pocítili a dúfam, že aj patrične využili. Postavičky z gaštanov, zbieranie listov, či púšťanie šarkanov… Je mnoho aktivít, ktoré sa dajú vymyslieť a zaradiť do svojho programu na družinovkách a výletoch.

Ako sa tak postupne blížili Dušičky, aj médiá nám dávali na známosť, že zima je každým dňom o krok bližšie. Vianočné výhodné zľavy už koncom októbra, to je realita mediálnych Vianoc. No iste si každý z nás uvedomil, že sa blížia aj tie „Naše Vianoce“.

Vianoce, najkrajšie sviatky roka, majú už od pradávna prívlastok sviatky radosti, pokoja a lásky. Majú symbolizovať bodku za uponáhľaným rokom. Krátky čas, kedy chceme dohnať, čo sme počas posledných pár mesiacov nestihli v kruhu najbližších – rodiny. Choďte na návštevu k babkám, dedkom, tetám, ujom. Po dlhom čase ich opäť uvidíte, porozprávate sa a urobíte im radosť.

Skúsme obdarovať najbližších nejakou drobnosťou, teplými ponožkami či ručne vyrobeným „Stromčekom šťastia“ alebo len tak nezištne pomôcť pri príprave vianočného kapra či voňavej kapustnice. Úplne jednoducho na pár dní vypnúť od všetkých povinností, zabudnúť na prácu, školu a užívať si sviatočnú pohodu. Veď predsa o tom sú Vianoce.

Foto: stock.xchng