Spomienka na leto…

Dadin stĺpček
1583

Ešte stále mi v ušiach znejú melódie od táboráka…
V nose cítim príjemnú vôňu lesa zmiešanú s dymom po tom, čo sa mi premočené veci sušili v típí po upršanom dni…
Ešte stále mi občas príde na chuť ovsená kaša a jej kvalitne hustá konzistencia, vďaka ktorej v nej varecha nikdy nespadne.
Vidím iskričky letiace z táboráka na oblohu, posypanú hviezdami…

Tak to býva. Dlho po ukončení tábora sa vám vracajú spomienky na nezabudnuteľnú a jedinečnú atmosféru. Verím, že mnohým ešte aj v upršanom novembri príde teplo na dušu, keď si spomenú na príjemnú noc pod holým nebom.

Avšak rok sa opäť rýchlo presype. Družinovky, oddielové chaty, oblastné akcie, výlety, trochu školy a domácich prác a skautský tábor je tu zas. V novom štýle, v inej krajine či storočí. V dedine Galov alebo na ostrove s Pirátmi z Karibiku – to nie je podstatné. Hlavné je, že celoročné zbieranie bodov či dukátov sa zrazu premení na sladké ovocie, a vy ste opäť tam.

No nie vždy to tak býva. Určite ste si všimli, že niektorí starší roveri sa v lete na tábor nedostavili. Možno prišli iba na víkend, návštevný deň či pomôcť na predvoji so stavbami, ale je ich o niečo menej ako minulý rok. Nie preto, že by sa im nechcelo, ale ich leto zamestnala práca. Odcestovali do zahraničia zarobiť pár eur na ubytovanie na internátoch počas školy. Ostatní ostali na Slovensku, no v iných mestách, kde sa snažia o to isté.

Leto bez tábora v práci… Podstatne iné. Podobné školskému roku. Ráno skoro vstávať, večer neskoro chodiť spať, to isté v jednom kruhu tri mesiace. Medzi tým pracujete, varíte si, rozmýšľate, či máte ešte dosť čistého prádla na budúci týždeň. Avšak niekde v pozadí, vo vašom mozgu, stále prebieha aplikácia skautský tábor. Rozmýšľate, či majú už program hotový, kto bude improvizovať, akú bránu si postavia a ako to celé dopadne.

Skúste si aj vy na všetko zažité spomenúť. Porozmýšľajte, či vám už v hlave prebleskol nápad nejsť na tábor, keď ešte môžete. Lebo sa vám nechce… Lebo, lebo… Výhovorky. Užite si tábory, pokiaľ máte možnosť. Dajte im čo najviac zo seba a oni vám na oplátku darujú niečo nezabudnuteľné. Čaro. TO, s čím budete zaspávať ešte veľa mesiacov. Verím, že rozhodnutie neoľutujete.