Kolumbia – neočakávaný zážitok

  Cestovanie
5383

Prečo si prišla do Kolumbie? Jedna z najčastejších otázok, ktoré dostávam, či už od samotných Kolumbijčanov alebo od rodiny či kamarátov na Slovensku. Tí prví sa veľakrát dosť čudujú, že by žena z Európy prišla sama do Kolumbie a neraz sa mi stalo, že sa ma spýtali, či ešte žijú moji rodičia, pretože niektorí z nich by jednoducho od rodiny na tak dlho a tak ďaleko neodišli. Slováci sa zase zaujímajú hlavne o bezpečnosť krajiny a nápad žiť v Južnej Amerike vôbec.

Zo šiestich mesiacov dva roky

Mojím dôvodom bola chuť žiť a pracovať v inej krajine a taktiež cestovať a keď sa mi naskytla príležitosť pracovať v Kolumbii, neváhala som. Veľa ľudí sa tiež pýta, či som nemala strach. Keďže som poznala ľudí z tejto krajiny už z minulosti, môj pohľad na ňu bol odlišný. Vedela som, že ľudia tu sú veľmi šťastní a nezáleží na tom, či sú bohatí alebo chudobní, mladí či starší, že rodina je vždy prvoradá a veľmi dôležitá a že sa oveľa viac usmievajú. Pôvodne to malo byť 6 mesiacov, dnes už sú to viac než dva roky, čo tu žijem.

Krajina, ktorá si váži učiteľov

Najčastejšia práca, ktorú tu cudzinci vykonávajú je vyučovanie cudzích jazykov, hlavne angličtiny. Nie je až také dôležité, či materinským jazykom učiteľa je angličtina. Ľudia si veľmi vážia učiteľov všeobecne a tých zo zahraničia možno ešte viac. Vzťah učiteľ – študent je tu oveľa bližší a priateľskejší ako ten, na ktorý sme zvyknutí my. Angličtina sa vyučuje hlavne v inštitútoch, ktoré posielajú učiteľov do firiem, alebo majú hodiny vo svojich pobočkách a na základných a stredných školách, niekedy aj na univerzitách. Ja som učila vo firmách aj na školách a obe skúsenosti sú veľmi zaujímavé a naučia veľa, hlavne o kultúre.

Aká je teda kolumbijská kultúra?

Na začiatok treba povedať, že veľmi rozmanitá, keďže Kolumbia je obrovská krajina s mnohými regiónmi, zvykmi a výraznými kontrastmi. Taktiež je potrebné zdôrazniť, že Kolumbia nie je krajina tretieho sveta a že za posledné desaťročia krajina výrazne napreduje v mnohých oblastiach. Predstavy o tom, že Kolumbia sa rovná iba drogy a vojny s ľavicovými rebelmi, sú už dávno prekonané, a napriek tomu, že tieto problémy je stále potrebné doriešiť, krajina v nich spravila výrazný pokrok. Existujú tu veľkomestá, centrá technológie alebo súkromné lekárstvo. Významné miesto v kultúre má umenie – z Kolumbie pochádza napríklad spisovateľ Gabriel García Márquez, maliar Fernando Botero, speváci Shakira alebo Juanes, významné sú tiež rôznorodé tance, karnevaly a festivaly. V športe excelujú v poslednej dobe najmä cyklisti – Nairo Quintana v cestnej cyklistike a Mariana Pajón v BMX a nikdy sa nesmie zabudnúť na futbal – Kolumbijci futbalom naozaj žijú, a o to viac momentálne, keď sa kolumbijská reprezentácia prebojovala na budúcoročné Majstrovstvá sveta.

Bohatstvo, čo sa oplatí vidieť

Podľa môjho názoru je najväčším bohatstvom tejto krajiny množstvo prírodných krás a tiež ľudských výtvorov, ktoré sa oplatí vidieť. Na cestovanie je Kolumbia ako stvorená. Medzi najvýznamnejšie turistické oblasti patrí Karibské pobrežie – jedným z centier je mesto Cartagena, kde sa spája história s oddychom na pláži, ostrov San Andrés s priezračným morom, či mesto Santa Marta. Ďalšími miestami, ktoré treba navštíviť je región Boyacá, s nádhernými dedinkami a množstvom aktivít, Santander, známy napríklad možnosťou adrenalínových športov, región Antioquia s druhým najdôležitejším mestom krajiny Medellín, ktorý sa vyznačuje uvedomelosťou obyvateľov chrániť a zveľaďovať svoje mesto, modernizáciou v oblasti dopravy (nájdete tu metro aj lanovku, ktorá v niektorých miestach nahrádza autobusy) a netreba zabúdať ani na Amazonské pralesy s bohatou faunou a flórou a Eje Cafetero, tzv. „kávovú zónu“, kde sa vyrába jeden z najdôležitejších produktov krajiny. Hlavné mesto krajiny, Bogota, sa nachádza v nadmorskej výške nášho Gerlachovského štítu, obklopené horami a jeho podnebie je preto veľmi premenlivé, nedá sa hovoriť o večnom lete ani tropických horúčavách. Bogota je významným finančným a kultúrnym centrom a veľa ľudí z celej krajiny sa sem sťahuje za prácou. Jednou z najdôležitejších pamiatok je kostol Monserrate, postavený španielskymi kolonizátormi, ktorý sa nachádza na hore nad Bogotou a návštevníci sa tam môžu dopraviť lanovkou alebo vlakom, tí zdatnejší sa vyberú aj pešo po viac než tisíc schodoch. Centrum mesta je rušnou oblasťou s mnohými obchodmi a pouličným predajom, ktorý je v Kolumbii veľmi typický. Dá sa tu kúpiť doslova všetko a určite sa oplatí zjednávať. V centre sa tiež nachádza Candelaria, historická časť s univerzitami, pamiatkami, výbornými reštauráciami a kaviarňami.

Zákazník je pán

Život Európanov v Kolumbii spríjemňuje hlavne skvelá starostlivosť o zákazníka; v tomto smere by sme sa od Kolumbijcov mohli veľa naučiť – človek má jednoducho pocit, že v každej reštaurácii alebo obchode ho veľmi radi uvidia znova a vidieť obrovskú snahu udržať si zákazníka – ak sa vám niečo nepáči, jedlo je studené alebo sa vyskytne nejaký iný problém, je normálne, že vám jedlo vymenia, alebo vám dajú zľavu. Navyše, čašníci či predavači sú tu veľmi príjemní a veľakrát vás doslova rozmaznávajú. Kolumbia je tiež známa veľmi dobrým a na mnohých miestach lacným jedlom vo veľkých množstvách a skvelými zákuskami.

Rozdiely, na ktoré si treba zvykať

Na čo si cudzinec musí zvyknúť alebo sa to snažiť akceptovať je značná dezorganizácia dopravy, neexistuje ucelený systém zastávok a rozvrhov autobusov, chýbajú vlakové trate a v mestách aj medzi nimi sa často tvoria rozsiahle zápchy. Ľudia prichádzajú neskoro na stretnutia s nekonečnými výhovorkami hlavne o doprave, kultúra „time managementu“ je tu v plienkach a je normálne prísť aj o hodinu neskôr, aj keď existujú výnimky ľudí, ktorí sú veľmi zodpovední a dochvíľni. V Latinskej Amerike existuje aj odlišný koncept krásy – nielen ženy, ale aj muži sa tu o seba oveľa viac starajú, často chodia na manikúru a pedikúru a o kaderníctva tiež nie je núdza. Tento fenomén súvisí aj s nízkymi cenami spomínaných služieb, rovnako ako aj plastických operácií. Strojček na zuby je povinnou výbavou nielen každého tínedžera, ale aj ľudí po 50-tke. Kolumbia je krajinou mnohých kontrastov. Pre Slovákov je akýmsi neprebádaným územím, rozhodne je to však krajina, ktorú sa oplatí spoznať. Ak máte chuť zažiť odlišný spôsob života, spoznať zaujímavé zvyky a kultúru, ste v Kolumbii viac než srdečne vítaní.