Čas

  Blog
2321

Život je príliš krátky a čas, ktorý stratíme zívaním sa nám nikdy nevráti.

Albert Einstein

 Jedno utorňajšie popoludnie som opäť viezol našu malú včielku na družinovku. Nestáva sa nám to skoro vôbec, hanbíme sa za to, ale meškali sme. Upachtení sme sa dovalili do klubovne štyri minúty po začiatku schôdzky so slovami, že všetko je to moja vina a viac krát sa to nestane a strašne ma to mrzí.

Potom som sa porozhliadol po klubovni a okrem radkýň tam nebol nik a jedna z nich ma začala upokojovať, že: „Nemusíte sa ospravedlňovať, ostatní aj tak meškajú bežne aj dvadsať minút.“ (vykanie skautom – rodičom rozoberám na inom mieste)

Musím povedať, že som ostal v šoku. Hovorím im, že to teda nie je dobrá vizitka skautov, sklopia súhlasne a zároveň zahanbene oči a odovzdane povedia: „A čo máme robiť?“

Vtedy mi v jednej sekunde prebehli hlavou všetky moje družinovky, kde sme za každú minútu meškania klikovali a dávali vtedy ešte haliere do spoločnej kasy. Vravím im: „Tak im za to strhávajte body.“

Neviem, či to vzali ako nápad, alebo to dobre so mnou zohrali, ale videl som, ako sa tá žiarovka v hlave rozsvietila. „Ahááá! Dobrý nápad!“

Keď som bol našu malú včielku zo schôdzky vyzdvihnúť, dával som si pozor, aby som nemeškal ani minútu. Skôr ale prísť predsa nemôžem. Nechcem decká rušiť uprostred niečoho rozrobeného. Prišiel som teda presne.

Naša malá včielka bola v klubovni posledná. A ja som začal analyzovať. Družinovka trvá 2 hodiny. 20 minút na začiatku meškajú, ostáva 100 minút. Kým sa decká ukľudnia a povedia si, čo bolo v škole, kto má aký nový vtip a podobne, prejde ďalších 5 minút. Ostáva nám 95 minút. Keď som prichádzal na konci schôdzky ku klubovni, nevidel som odtiaľ odchádzať žiadnych rodičov s deťmi, čiže museli odísť minimálne 5 minút skôr. To máme 90 minút na schôdzku. 5 minút treba odrátať, kým si dieťa poberie svoje veci a oblečie sa. 85 minút. Keď to zaokrúhlim, tak ten, kto príde načas má 35 minút prázdneho času, keď všetci čakajú, kým sa celá družina pozbiera. To je skoro 30%.

Viem, všetko sú to len dohady a možno to tak nie je, možno ten odpad nie je taký veľký, ale dvadsaťminútove pravidelné meškanie ma fakt veľmi zarazilo.

Presnosť je výsada kráľov a byť presný je slušné. Presnosť je aj o držaní slova. Skaut je čestný aj tým, že je presný. Sme skautská organizácia a od krúžkov a centier voľného času sa líšime tým, že sme organizovaní. Ale organizovaní nie sme preto, že nás niekto organizuje, ale preto, že to sami chceme, pretože vieme, že je to pre nás prospešné a môžme si užiť viac skautingu.

Ako je to vo vašej družine, oddiele? Chodíte presne?

ZDIEĽAŤ