Ako mi skauting pomôže založiť druhú Teslu (alebo získať štipendium)

  Blog
1678

Chceš vedieť, aké možnosti existujú pre šikovných radcov a vodcov? Zaujíma ťa, či ti skautská skúsenosť pomôže nájsť super stáž, univerzitu či job? Pýtaš sa niekedy, čomu sa venujú skauti, keď hviezdnatú oblohu vymenia za neónky biznis centier?

Bratislavčania Filozof (Sapo), Rózika (Stanka) z jednotky, Vero zo 113ky aj Žilinčan Juraj z 25ky a ďalšie desiatky kolegov síce sedíme v biznisku, no v prekvapujúco veselej atmosfére (podľa 8.bodu zákona) pracujeme v neziskovej organizácii LEAF.

A máme – rovnako ako skauting – veľký sen. Rozvíjať šikovných mladých – ako ste napríklad vy, radcovia či mladí vodcovia v skautingu, aby ste rástli a našli v čom viete najlepšie prispieť našej krajine. Aby ste vy, čo raz budete viesť Slovensko, tí, čo možno založíte slovenskú Teslu alebo druhý ESET, tí, čo dúfame, zreformujú naše školstvo a zdravotníctvo, spájali v sebe:

  • Excelentnosť: aby ste boli odborníci a zároveň všestranní
  • Podnikavé líderstvo: aby ste videli výzvu ako príležitosť a menili svoje okolie neustále k lepšiemu
  • Angažovanost: aby ste využívali svoje talenty v prospech druhých
  • Charakternosť: aby ste čestne bojovali za to, čo je správne

Pre skautov aj roverov, radcov aj vodcov, čo sú ešte na stredných školách, ponúkame:

  • talentguide.sk je mentoringový program pre stredoškolákov. Počas deviatich mesiacov ti je k dispozícii šikovný dospelák (často študujúci či žijúci v zahraničí), s ktorým môžeš riešiť výber univerzity alebo aj tvoj skautský projekt. Navyše sa v rámci programu môžeš uchádzať o štipendiá na letné programy na kvalitných zahraničných univerzitách ako Yale či King’s College London. Snáď nebudú ich termíny kolidovať s táborom 🙂 Prihlasovanie na tento program je otvorené do 31.1. 2017 na www.talentguide.sk.
  • Na portáli talenthub.sk, nájdeš viac ako 600 aktivít, ktoré ti pomôžu zistiť, čo ťa baví a ako sa v tom rozvíjať. Je to aj super zdroj informácií pre tvoje odborky, tipov na družinovky či oddielovky alebo si v ňom môžete v družine či s rovermi vyrobiť vlastné výzvy (cesty aktivít) a súťažiť v tom, kto sa ako posunul. Alebo si spolu v družine urobte osobnostné testy, ktoré vám povedia veľa o sebe a možno aj budúcnosti.
  • LEAF Award je individuálny rozvojový rok pre študentov od 10 do 16 rokov. Skús sa možno v ďalšom ročníku prihlásiť s tvojim oddielovým projektom alebo biznis plánom. Môžeš dostať individuálny plán na tvoj rozvoj v hodnote 3 000 až 9000 EUR.
  • Stories investment centre: si stredoškolák a máš unikátnu vzdelávaciu či podnikavú príležitosť? Dostal si sa na super program, vymyslel si lietajúci bicykel alebo ideš spustiť online skautský obchod? individuálna finančná aj nefinančná podpora študentov, ich vzdelávacích príležitostí a projektov
  • LEAF Academy: táto nová stredná skola je skautský “learning by doing” v akcii. Študenti venujú takmer tretinu času leadership projektom, kde sa na spolupráci s reálnymi partnermi učia dizajnovať riešenia. Je to internátna škola, kde spolu bývajú v komunite (ako na tábore) a učia sa spoznať samého seba. A popritom získajú špičkové vzdelanie 🙂

A ešte jedna dobrá správa. LEAF programy sú výberové, pri hlásení sa na ne si vyskúšaš vyplniť prihlášku a možno aj zažiješ svoj prvý pohovor. Pýtame sa v nich na aktivity, ktoré robíš. Aktívny život v skautingu, skautské zručnosti, schopnosť prežiť v divočine, vedenie družiny, organizácia happeningov či táborov, absolovanie radcáku, Orlí skaut a odborky, to všetko sú veci ktoré sú vzácne a ktoré si ceníme! Nezabudni preto povedať o tom, čo si vďaka skautingu získal – bude to tvojou výhodou a možno práve skautská skúsenosť zaváži pri získaní programu či štipendia.

Rovnako ako nám štyrom LEAF-skautom naša skautská skúsenosť každodenne pomáha pri práci v LEAF teame, dizajne vzdelávacích príležitostí, organizovaní outdoorových víkendov alebo workshopov alebo skrátka v akčnom prístupe k veciam, ktorý sme sa naučili v skautingu.

Takže, hor sa do akčného roka 2017! Ak máš chuť pokecať viac s jedným z nás, o skautingu, o LEAFe, o programoch alebo len tak o živote, budeme radi. Naše kontakty nájdeš na www.leaf.sk/sk/nas-tim.

S online stiskom ľavice pozdravuje
Rózika – Stanislava Gajdošová, stanislava.gajdosova@leaf.sk

Viac o programe pre študentov sa dozvieš na www.prestudentov.leaf.sk.

Články publikované pod autorstvom časopisu Médium sú texty určené pre cieľovú skupinu v roverskom veku, texty zo starších čísel časopisu, alebo texty bez uvedenia autorstva.
ZDIEĽAŤ