5 tipov na letné aktivity skautskej družiny

  5 tipov
2251

Leto je pre nás skautov hlavne obdobím tábora. Tábor ale nemusí byť jedinou skautskou aktivitou počas leta. I keď je leto obdobím brigád, návštev starých rodičov a odpočinku s rodinou, je nepochybné, že nám často ostáva veľa voľného času. Ten môže skautská družina stráviť spoločne. Čo môžete robiť cez leto? Inšpirovať sa môžete našimi piatimi tipmi.

Putovný výlet

Táborenie v podsade má svoje čaro. Úplne iný rozmer zážitkov však ponúka putovanie, pri ktorom si nosíme všetko v batohu na chrbte. Ak aj vašu družinu láka takéto dobrodružstvo, neváhajte. Leto je ideálny čas, kedy môžete preskúmať svoje pútnické limity. Takýto výlet si vyžaduje dôslednú prípravu. Nezanedbajte uvažovanie o výstroji ani plán trasy. Pouvažujete najmä o miestach, kde by ste mohli prenocovať. Zamyslite sa nad tým, kto ponesie ktorú výstroj, aby družina mala rovnomerne rozdelený náklad. A ak s putovaním len začínate, radšej sa vyberte len na víkend a zbierajte skúsenosti. Naplánujte si skôr výlet po blízkom okolí než hrebeňovku Nízkych Tatier. A nezabudnite, že bezpečnosť je nadovšetko. Určite sa na takúto výpravu vydajte len so súhlasom vodcu a s dozorom dospelej osoby.

Učte sa aj v lete

Prázdniny sú obdobím, kedy žiaci a študenti oddychujú po celoročnom získavaní vedomostí. Aj v lete sa však môžeme vzdelávať a práve učenie sa nových vecí mimo školy môže byť veľmi zaujímavé. Vhodnou príležitosťou na učenie počas leta je napríklad návšteva múzea. Neobmedzujte sa iba na svoje mesto. Spolu s družinou si skúste naplánovať výlety aj do múzeí v iných mestách. Každé väčšie mesto má svoje múzeum, ktoré hravo nájdete po zadaní správnych kľúčových slov do vyhľadávača. Objavujte prírodu, históriu či nové veci o vašom regióne. Isto z toho budete mať lepší pocit, než z bezcieľneho povaľovania sa a ničnerobenia. A napokon malá rada: určite si na internete overte aj otváracie hodiny. Mnohé múzeá sú napríklad v pondelok zatvorené. Ak si všetko preveríte dopredu, predídete zbytočnému sklamaniu.

Spoločná brigáda

Peniaze hýbu svetom. Aj tým našim, skautským. Veď aj na naše podujatia a pravidelnú činnosť potrebujeme peniaze a tie treba niekde zarobiť. Dnes je už skôr zriedkavé, že by si skaut automaticky nepýtal peniaze na tábor od rodičov, ale by si ich počas roka zarobil na brigádach. Česť výnimkám. Našim tipom je preto skúsiť nadviazať na túto tradíciu. Skúste hľadať spoločnú brigádu, do ktorej by sa mohla zapojiť celá družina. Hľadajte brigádu, na ktorú budete môcť ísť s najlepšími priateľmi z družiny, aby ste si zarobili pár eur na prilepšenie v družinovej pokladničke. Či už to bude vkladanie drobností na stranu 22 v tlačiarni, upratovanie firemného dvora alebo montovanie nábytku, je nesporné, že spoločná práca bude pre družinu výbornou príležitosťou na utuženie vzťahov. Utŕžené peniaze opäť využite spoločne, napríklad si môžete kúpiť niečo do družinovej výbavy.

Cyklistická prechádzka

Teplé letné dni sú ako stvorené na bicyklovanie. Ak máte voľný deň, vydajte sa s družinou na prechádzku na dvoch kolesách. Než ale vyrazíte, venujte pozornosť kontrole technického stavu bicyklov. Na prechádzku sa vydajte skutočne až vtedy, keď si budete istí dobrým stavom všetkých dvojkolesových „tátošov“. A ak sa vydávate na dlhšiu trasu s mladšími členmi družiny, na mieste je aj zopakovať si pravidlá cestnej premávky. Nezabudnite si pribaliť nielen dostatok tekutín, ale aj sadu na opravu defektov, potrebné montážne kľúče a lekárničku. Len tak budete môcť i na nepríjemné okolnosti spomínať s úsmevom.

Družinové plánovanie

Tábor sa skončil a nový skautský rok klope na dvere. Nájdite si preto čas aj na vyhodnotenie uplynulého skautského roka, ktorý ste práve zakončili na tábore. Vždy je dobré, keď sa dokážete ako družina úprimne pozhovárať o tom, čo sa v uplynulom roku podarilo a čo mohlo byť aj lepšie. Snažte sa poučiť z chýb a hľadať lepšie riešenia do budúceho roka. Urobte si pohodu a pokojne aj celý deň strávte hodnotením minulosti a plánovaním budúcnosti, najmä úvodných týždňov nového skautského roka. Septembrový zhon je neúprosný a neminie ani vás. S dobrým plánom mu však nepodľahnete a nováčikom hneď od prvej schôdzky ponúknete detailne naplánovaný program, ktorý ich bude baviť.