Päť tipov k táborovým prepadom

  5 tipov
4108

Prepad je pre skauta na Slovensku magické slovo. Zodpovednému vodcovi pri jeho vyslovení prebehne po chrbte mráz. Obyčajnému skautíkovi sa zasa na tvári vykúzli šibalský úsmev. Čo robiť, aby prepad ostal skutočne skautskou hrou?

V roli vodcu už, veru, vôbec nie som takým fanúšikom prepadov, ako voľakedy. A nie je to tým, že starnem, ale skôr rozvážnym uvedomením si toho, čo všetko sa pri tejto „nevinnej“ zábavke môže stať. Napriek tomu som ale prijal ponuku zaspomínať si na staré časy, keď som čaru táborových prepadov, ako nezodpovedný pubertiak, pravidelne podliehal. Kým vyrazíš na letný skautský tábor, ponúkam ti mojich päť tipov, ktoré môžu pomôcť tomu, aby prepad ostal férovou nočnou skautskou hrou a nestalo sa z neho čosi, čo so skautingom nesúvisí ani náhodou.

1. Hraj podľa pravidiel

Za úvodnú, najzásadnejšiu samozrejmosť považujem to, že o prepade vie vodca tábora, ktorý prepadlíci plánujú „navštíviť“ a že s touto nočnou hrou vodca tábora súhlasil. Bez toho, že si si stopercentne istý splnením tejto podmienky, skutočne na prepad nechoď. Chlap je ten, kto dokáže na neohlásený prepad nejsť. A nie ten, kto toto dôležité pravidlo hulvátsky poruší. Pravidlom, ktoré platí pre všetky skautské prepady, je ďalej úplné vylúčenie násilia. Medzi skautmi vždy silnejší chráni slabšieho, a platí to aj pri prepadoch. Pokojne zistime, kto je rýchlejší, obratnejší, šikovnejší alebo vie vymyslieť lepšiu taktiku. No ak je niekto chytený, je chytený. Prehru si musí dokázať uznať bez násilného spútavania či zväzovania. Zápasenie s protivníkom alebo priväzovanie záškodníka k mučeníckemu kolu patrí do westernov, a nie do férovej skautskej hry s názvom prepad.

2. Nepodceň prípravu

Ukoristenie nočnej vlajky, na konci úspešného prepadu, je výsledkom. Predchádza mu veľa krokov, ktoré neradno podceniť. Príprava na prepad učí skauta dôslednosti, prezieravému plánovaniu, uvedomeniu si súvislostí. Práve to, že sa aj týmto spôsobom rozvíjajú naše schopnosti, je jedným z mála pozitív, ktoré na tejto nočnej hre môžeme nájsť. Než teda vyrazíš na prepad, snaž sa ísť tábor pozrieť aj za svetla. Sleduj detaily, odhaduj vzdialenosti, pozoruj, čo budeš môcť využiť, aby si nočnú vlajku ukoristil. Skúmaj okolitý terén, všímaj si, či je v lese mäkká tráva alebo suchá haluzina, ktorá ťa po zaprašťaní strážcovi prezradí. A správaj sa nenápadne. Táborníci nie sú včerajší a ľahko im dopne, o čo ti ide tou nečakane milou a zdĺhavou priateľskou návštevou. Ak sa chcete na prepad vydať viacerí, poverte úlohou prieskumu počas dňa jedného alebo dvoch zvedov. Spolu si potom, pred akciou, nakreslite mapku a rozprávajte o všetkom, čo vás napadne. Výsledkom je zvyčajne dohoda na taktike, ktorú plánujete počas prepadu použiť.

3. Pozor na detaily

Než vyrazíš, zamysli sa aj nad tým, čo si berieš so sebou a na seba. V prvom rade si neber žiadne zbytočnosti. Snaž sa byť čo najpohyblivejší a ber len minimum vecí. Každú súčasť batožiny prehodnoť a ak usúdiš, že je zbytočná, neber ju. Takisto ale uvažuj, čo všetko budeš potrebovať. Nezabudni napríklad na malú lekárničku, pretože nikdy nevieš, čo sa môže potme stať. Zamysli sa aj nad tým, či skutočne chceš unikať prenasledovateľom v ťažkých turistických topánkach alebo radšej v pohodlných teniskách. Potrebuješ dva litre vody alebo len malú pollitrovú fľašku? Aj to sú detaily, ktoré treba zvážiť a ktorých posudzovanie ťa nevedomky učí strategickému uvažovaniu do budúcnosti. V oblečení preferuj buď odevy z „maskáčoviny“, ktoré s prostredím splývajú alebo tmavé farby, ktoré tma dobre pohltí. A nezabudni si trochu poskákať a zistiť, či ti niečo vo vrecku alebo batohu nehrkoce. Ak to zistíš až plaziac sa trávou pred táborovým kruhom, bude už neskoro.

4. Nepodliehaj emóciám

Maj svoje emócie pevne na uzde bez ohľadu na to, aké okolnosti prepad sprevádzajú. Ak je dohoda, že prepadlíci si môžu ako korisť zobrať nočnú vlajku, zober si skutočne iba vlajku. Vykradnúť „zásobák“ nie je prejavom hrdinstva. Treba si uvedomiť, že ukradnutie dôležitých potravín sa môže nemilo podpísať na príprave stravy pre celý tábor. Takisto, ak je tábor nestrážený, nie je to dôvod urobiť táborníkom kanadské žartíky a zbúrať plot, nakloniť stožiar či zvaliť polku hangára. Sú to predsa cenné ľudské výtvory, ktoré správny skaut chráni. To, že stráženie tábora zlyhalo sa dokazuje ukradnutím nočnej vlajky a nie násilníckym búraním a ničením. Treba na to pamätať počas celého prepadu, hlavne, keď ste v najlepšom, pretože hranica medzi slušným a vulgárnym prepadom býva niekedy veľmi tenká.

5. Nepokaz zábavu

Ak patríš k tým šťastlivcom, ktorých vodcovia ešte majú pochopenie pre hranie tejto nočnej hry, ceň si to. Dovolenie prepadu je, totiž, iba dobrá vôľa vodcov a rozhodne nie štandard. Snaž sa dôveru vodcu nesklamať. Stačí jeden zlý zážitok a vodcu už nepresvedčí nič. Pravidlá sú jasné a, skutočne, nie je dôvod ich zbytočne porušovať. Aj tvoja nedôslednosť v dodržiavaní pravidiel môže byť v budúcnosti príčinou, pre ktorú si prepadovú zábavu ďalší neužijú. Nepokaz im zábavu a správaj sa zodpovedne.